Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Niet ieder huis is te verrijken met spouwmuurisolatie. Alleen woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976 hebben wél een spouwmuur, maar geen spouwmuurisolatie. Deze woningen kunnen worden voorzien van spouwmuurisolatie. Woningen met een bouwjaar voor 1920 zijn namelijk gebouwd zonder spouwmuur en woningen van na 1976 zijn standaard voorzien van spouwmuurisolatie.

Kwaliteit van de gevel

Om vochtproblemen te voorkomen, is het van belang dat de gevel in goede staat is. Dit wil zeggen dat er geen barsten of scheuren in de stenen/voegen zitten. Twijfel je over de kwaliteit van de gevel? Vraag dan altijd meerdere experts om hun mening. Zo weet je zeker dat je betrouwbaar advies krijgt.

Ademende gevel

Als er spouwmuurisolatie wordt aangebracht, is het belangrijk dat de gevelstenen niet voorzien zijn van een glazuurlaag. Deze stenen hebben een glanzende uitstraling en zijn niet-ademend. Hierdoor kan eventueel vocht niet uit de muur trekken. Zodra dit vocht in de winter bevriest en uitzet in de muur, kan dit schade aan de gevel veroorzaken.

Een schone spouwmuur

Het is erg belangrijk dat de spouwmuur helemaal schoon is. Als er cementresten, cementbaarden of ander vuil in de spouw zit, kan dit leiden tot een slechte verdeling van het isolatiemateriaal. Hierdoor ontstaan er koude plekken op de muren. Op deze plekken zal vocht condenseren en bestaat er kans op schimmel en vochtschade.

Wij raden daarom altijd aan om een endoscopisch onderzoek uit te laten voeren door de isolatrie-expert. Hierbij wordt de spouw van binnen onderzocht met een kleine camera via een boorgat. Na het onderzoek wordt het gaatje weer netjes weggewerkt en kan de expert je exact vertellen of de spouw schoon is.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van spouwmuurisolatie in jouw situatie? Doe dan direct een vrijblijvende offerteaanvraag en krijg gratis advies van isolatiespecialisten bij jou uit de regio.