27-03-2018

Welke soorten ramen zijn er

Ramen zijn er in alle maten en soorten. Ontdek op deze pagina wel soorten ramen er allemaal zijn, bekijk de gemiddelde prijzen en vergelijk prijzen van erkende kozijnspecialisten bij jou uit de regio.

Materiaalsoorten

Bij het aanschaffen van nieuwe ramen, heb je keuze uit drie materiaalsoorten: kunststof, hout en aluminium. Waar hout vroeger de standaard was, is kunststof inmiddels bezig met een flinke inhaalslag. Hieronder lees je meer over de verschillende materialen.

Kunststof ramen

Ben je op zoek naar ramen die zeer onderhoudsvriendelijk zijn, tot wel 50 jaar meegaan en voordelig geprijsd? Kies dan voor de kunststof kozijnen. Tegenwoordig zijn deze ramen te verkrijgen in alle mogelijk denkbare kleuren en modellen. Voor huiseigenaren die graag de authentieke stijl van hun woning willen behouden, zijn er de kunststof ramen met houtnerf! Ten slotte hebben kunststof ramen een uitstekend isolerend vermogen en zijn ze zelfs inbraakwerend.

Houten ramen

Houten kozijnen zijn gemiddeld €100 duurder per vierkante meter, maar hebben wel hun eigen voordelen. Zo kun je houten kozijnen eenvoudig over schilder als je de kleur zat bent. Daarnaast bieden houten kozijnen een authentieke uitstraling en is het echt maatwerk. Ideaal voor bijvoorbeeld een restauratie.

Aluminium ramen

Een materiaal dat in mindere mate wordt gebruikt, maar toch zeker het overwegen waard is, is aluminium. Dit soort ramen hebben een zeer moderne uitstraling, zijn enorm sterk en onderhoudsvriendelijk. Daar staat wel tegenover dat dit de duurste optie is. Voor sommige soorten ramen zijn aluminium kozijnen wel tweemaal duurder dan de kunststof kozijnen.

Raamtypes

De andere keuze die moet worden gemaakt, is welk type raam je graag wilt. Er is keuze tussen het vaste raam, het valraam, het draai-kiepraam en het schuifraam.

Vast raam

Dit standaard raam wordt gekenmerkt doordat het niet open kan. Indien gewenst kun je er wel een ventilatierooster in plaatsen of een rolluik voor monteren.

Valraam

Ben je op zoek naar het soort raam dat ook open kan om de boel te laten luchten? Dan is een valraam perfect. Deze ramen zie je vaak terug in de toilet en badkamer.

Draai-kiepraam

Dit soort ramen kunnen zowel in de valstand als helemaal open. Erg handig voor als je het raam in de winter als ventilatieraam wilt gebruiken en in de zomer graag de boel goed laat doorluchten.

Schuifraam

Het schuifraam heeft als grote voordeel dat het geen spullen van de vensterbank kan stoten bij het openen. Deze ramen zijn er zowel in versies die van links naar rechts open gaan als van beneden naar boven. Net wat beter bij de woning past.

Prijzen soorten ramen

Het is vooraf vrij lastig in te schatten wat de verschillende ramen zullen kosten. Dit hangt namelijk af van meerdere factoren. Om een indicatie te geven van de prijzen, hebben we in onderstaand overzicht de gemiddelde kosten voor een raam van 1m x 1m op een rijtje gezet. Deze kosten zijn inclusief btw en isolerend glas, maar zonder montagekosten.

Type raam Kunststof Hout Aluminium
Vast raam €150 €200 €300
Valraam €225 €325 €475
Draai-kiepraam €200 €300 €400
Schuifraam €750 €850 €1100

Kosten inclusief montage

Iedere situatie is anders, en hiermee ook ieder kostenplaatje. Wil je voor jouw ramen meerdere prijzen op maat ontvangen? Vraag dan hier offertes aan voor kunststof, hout of aluminium. Deze offertes zijn geheel gratis en helemaal vrijblijvend.

  • Geschreven door Niels Huizer
  • Als er iets is waar Niels niet over raakt uitgepraat, zijn het wel dakkapellen en kozijnen. Verder wordt hij vrolijk van rockmuziek, zijn twee dochters en studio sport op zondag. Thuis hebben ze bij Niels de kozijnen en dakkapel van kunststof, want: ‘ideaal qua onderhoud en goed betaalbaar’.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media