Zonnepanelen in Nederland: de meeste per inwoner ter wereld
Nederland heeft op dit moment ongeveer 3,5 zonnepanelen per inwoner. Daarmee heeft ons land het meeste aantal zonnepanelen per inwoner ter wereld. Dit blijkt uit een rapport van een onafhankelijk onderzoeksbureau. Hoeveel zonnepanelen waren er in totaal in Nederland in 2023? En hoe verhoudt ons land zich tot andere landen? Daarover lees je meer in deze blog.
De meeste zonnepanelen per inwoner
Het onderzoeksbureau Dutch New Energy Research heeft in een recent rapport een beeld geschetst van de huidige zonnesector. In het rapport is te zien dat Nederland op dit moment het grootste aantal zonnepanelen per huishouden heeft.
Dit betekent dat Nederland ook het hoogste zonnestroomvermogen per inwoner heeft. De 3,5 zonnepanelen per persoon zijn goed voor een vermogen van ongeveer 1400 Wattpiek (Wp). Zoals je in de tabel hieronder kunt zien, is dat significant meer dan Australië en Duitsland. Dit zijn na Nederland de twee landen met het hoogste zonnestroomvermogen per inwoner.
(Bron: Nationaal Solar Trendrapport 2024 ©Dutch New Energy Research.)
Op dit moment zijn bij ongeveer 1 op de 3 woonhuizen zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Bij het segment van koophuizen is het aantal naar verhouding nog groter. De helft van alle huiseigenaren heeft gekozen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.
Groei en krimp in de zonnesector
De markt voor zonnepanelen is fors gegroeid. In vergelijking met 2019 is de zonnesector binnen een paar jaar drie keer zo groot geworden. Ook in 2023 was er sprake van groei. Het aantal panelen op daken van woningen is in 2023 ten opzichte van het jaar ervoor toegenomen met 17%.
De groei was vooral in de eerste helft van 2023 te zien. In de laatste maanden van het afgelopen jaar is de groei juist erg afgenomen. De onderzoekers van Dutch New Energy Research zijn dan ook bang voor een krimp in de sector, die volgens het rapport meerdere jaren aan zou kunnen houden.
Nadelen van groei
Nederland is op dit moment een koploper in het gebruik van zonnestroom. In de voorhoede van technologische ontwikkelingen staan betekent echter ook dat je dan sneller te maken gaat krijgen met de keerzijdes van diezelfde ontwikkelingen.
Zo heeft volgens het rapport snelle groei in zonnestroom een nadeel: al die energie moet wel passen in het huidige energiesysteem van Nederland. De capaciteit van dat systeem is beperkt, wat uitdagingen geeft voor energieaanbieders. In het ergste geval betekent dit dat actief werkende zonnepanelen tijdelijk van het stroomnetwerk moeten worden losgekoppeld. Het overschot aan energie zou echter ook kunnen worden opgeslagen in een thuisbatterij.
Volgens Daan Jansen, hoofdonderzoeker van Dutch New Energy Research, zijn innovatieve projecten en een goed overheidsbeleid cruciaal. "De groei die de zonne-energiesector in de afgelopen jaren heeft meegemaakt is niet vanzelfsprekend", aldus Jansen.
Wat brengt de toekomst?
Volgens Doekle Terpstra, de voorzitter van de brancheorganisatie Techniek Nederland, is er echter geen reden tot zorgen. Ook in de toekomst zullen zonnepanelen op het eigen dak een interessante investering zijn. "Zeker nu zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden", aldus Terpstra.
Wel benadrukt hij dat de rol van installateurs zal veranderen. "Advies wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan het optimaal inzetten van de opgewekte stroom, batterijopslag en onderhoud van de installatie."
De salderingsregeling
Iets wat onzekerheid in de toekomst geeft, is de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat zonne-energie die je niet gebruikt aan de energieaanbieder wordt teruggeleverd. Vervolgens wordt dit in mindering gebracht op je jaarlijkse energierekening.
De Nederlandse overheid was van plan om vanaf 2025 deze regeling jaarlijks beetje bij beetje af te bouwen, totdat er na 2031 niets meer kan worden gesaldeerd. Dit plan staat echter nog niet vast. De Eerste Kamer moet hier in februari nog over stemmen. Zolang er nog geen duidelijkheid over de salderingsregeling is, zal dit een negatief effect op de zonnesector hebben.
Veelgestelde vragen
Hoeveel huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen?
Per 25 januari 2024 wordt het aantal woningen met zonnepanelen geschat op rond de 2,6 miljoen. Het jaar ervoor waren er nog ongeveer 2 miljoen. Volgens het rapport van Dutch New Energy Research begint de kans op marktverzadiging toe te nemen. Dit zou betekenen dat op een gegeven moment het aantal nieuwe zonnepanelen per jaar af gaat nemen.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dit is afhankelijk van je persoonlijke energieverbruik. Er is echter een manier om het aantal benodigde zonnepanelen te schatten. Dit kan aan de hand van de volgende formule:
(jaarlijkse stroomverbruik x 1,1) : (het vermogen van één zonnepaneel in Wp).
Lees hier meer over hoeveel panelen je mogelijk nodig hebt.
Is er subsidie voor zonnepanelen?
Op landelijk niveau is er geen subsidie voor zonnepanelen. Er zijn nog wel een paar gemeenten die regelingen voor subsidies hanteren. Wel is er een fiscaal voordeel. De btw voor zonnepanelen is in 2023 afgeschaft. Ook zijn er voordelige leningen verkrijgbaar, onder andere via het Nationaal Warmtefonds.
Zijn zonnepanelen nog de moeite waard zonder salderingsregel?
Jazeker. Door het wegvallen van de salderingsregeling geven zonnepanelen minder voordeel, maar ze geven nog steeds voordeel. Zo zal er sprake zijn van een terugleververgoeding. In de praktijk zal die minder lucratief zijn dan de salderingsregeling, maar je zal dit nog steeds kunnen gebruiken om de energierekening te verlagen. Op de lange termijn is de aanschaf van zonnepanelen daarom nog steeds een goed idee.
Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen wil kopen?
Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, moet je goed kijken naar jouw situatie. Kijk daarom naar de hoeveelheid stroom die je per maand of per jaar in huis verbruikt. De zonnepanelen moeten op je dak passen, dus het formaat en het type zonnepaneel spelen ook een rol. Heb je een schuin of een plat dak en hoe valt schaduw op je huis? Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Laat je daarom vooral goed informeren door een installatiebedrijf.
Vraag gratis offertes aan
De markt voor zonnepanelen is op dit moment erg wispelturig. Offertes voor zonnepanelen vergelijken is daarom juist nu van groot belang. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je tot 4 verschillende offertes, zodat je altijd de best passende installateur in jouw regio kunt vinden. Probeer het zelf!