Welke maten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende maten voor zonnepanelen. Hieronder volgt een overzicht.

Standaard formaat zonnepanelen
De ‘standaard’ zonnepanelen hebben een afmeting van plusminus 160 centimeter lang bij 100 cm breed. Naast de standaard zonnepanelen zijn er ook grotere en kleinere maten voor zonnepanelen. Een zonnepaneel levert een bepaald vermogen op dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een standaard zonnepaneel levert tussen de 280 en 320 Wp op. Is dit nou veel of weinig?

Formule voor het aantal zonnepanelen
Met een bepaalde formule kan bepaald worden hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. De formule luidt: (jaarlijkse stroomverbruik x 1,1) : (het vermogen van één zonnepaneel in Wp).

Rekenvoorbeeld aantal benodigde panelen
1 Persoon verbruikt gemiddeld 1850 kiloWattuur per jaar. Voor een standaard zonnepaneel nemen we 300 Wp (het gemiddelde). Als we deze gegevens invullen in de formule krijg je: (1850 x 1,1) : 300 = 6,78. Dat betekent dus dat er 7 standaard zonnepanelen nodig zijn om 1 persoon te kunnen voorzien voor 1 jaar stroom.

Grote zonnepanelen
Bij grote zonnepanelen is het oppervlak groter waardoor er meer Wattpiek wordt opgenomen. Wanneer je genoeg ruimte hebt, zijn de grote zonnepanelen een goede uitkomst. Grote zonnepanelen zijn meestal even breed als de standaard zonnepanelen, maar zijn een stuk langer. De lengte ligt op ongeveer 2 meter.

Uiteraard zijn er ook kleinere zonnepanelen. Bij de kleinere zonnepanelen zijn er diverse maten. Zo kunnen de maten zowel voor de lengte als de breedte een stuk kleiner zijn ten opzichte van de standaard zonnepanelen. Zo kan de breedte 80 cm zijn en de lengte 125 cm. Dit betekent dat het oppervlak een stuk kleiner is en dat er minder Wattpiek wordt opgenomen.

Zonnedakpannen
Tegenwoordig zijn er zelfs zonnepanelen in de vorm van een dakpan. Deze zonnepanelen hebben dezelfde werking als een gewone zonnepaneel. Deze zonnepanelen zien eruit als dakpannen en bieden uitkomst voor mensen die zonnepanelen niet mooi vinden en toch willen verduurzamen. Het nadeel van deze zonnedakpannen is dat ze erg duur zijn.


Elk zonnepaneel heeft zo zijn voordelen en nadelen. Welke zonnepanelen passen het best bij jou? Vraag nu gratis offertes aan en bekijk de mogelijkheden.