Welke maten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende maten voor zonnepanelen. Hieronder volgt een overzicht.

Standaard formaat zonnepanelen

formaat zonnepanelen vergelijkenDe ‘standaard’ zonnepanelen hebben een afmeting van ongeveer 160 centimeter lang bij 100 cm breed. Naast de standaard zonnepanelen zijn er ook grotere en kleinere maten voor zonnepanelen. Een zonnepaneel levert een vermogen op dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een standaard zonnepaneel levert tussen de 280 en 320 Wp op.

Hoeveel stroom heb jij nodig?

Is 280 tot 329 Wp nu veel of weinig? Dit hangt af van jouw persoonlijke stroombehoefte. Voordat je overgaat op de aanschaf moet je een duidelijk beeld krijgen van wat je jaarlijkse verbruik is en hoeveel zonnepanelen op je dak nodig zijn om in de stroombehoefte te voorzien.

Formule voor het aantal zonnepanelen

Er is een formule waarmee kan worden bepaald hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. De formule is als volgt:

(jaarlijkse stroomverbruik x 1,1) : (het vermogen van één zonnepaneel in Wp).

Rekenvoorbeeld aantal benodigde panelen

De gemiddelde consument verbruikt gemiddeld 1.850 kiloWattuur per jaar. Een standaard zonnepaneel genereert gemiddeld 300 Wp (het gemiddelde). Als we deze gegevens invullen in de formule krijg je het volgende:

(1.850 x 1,1) : 300 = 6,78.

Dat betekent dat er 7 standaard zonnepanelen nodig zijn om 1 persoon te kunnen voorzien van 1 jaar stroom.

Grote zonnepanelen

Bij grote zonnepanelen is het oppervlak groter waardoor er meer Wattpiek wordt opgenomen. Wanneer je genoeg ruimte hebt, zijn de grote zonnepanelen een goede uitkomst. Grotere zonnepanelen zijn meestal even breed als de standaard zonnepanelen, maar zijn een stuk langer. De lengte ligt op ongeveer 2 meter.

Kleine zonnepanelen

Uiteraard zijn er ook kleinere zonnepanelen. Bij de kleinere zonnepanelen zijn er diverse maten. Zo kunnen de maten zowel voor de lengte als de breedte een stuk kleiner zijn ten opzichte van de standaard zonnepanelen. Zo kan de breedte 80 cm zijn en de lengte 125 cm. Dit betekent dat het oppervlak een stuk kleiner is en dat er minder Wattpiek wordt opgenomen.

Zonnedakpannen

Tegenwoordig zijn er zelfs zonnepanelen in de vorm van een dakpan. Deze zonnepanelen hebben dezelfde werking als een gewone zonnepaneel. Deze zonnepanelen zien eruit als dakpannen en bieden uitkomst voor mensen die zonnepanelen niet mooi vinden en toch willen verduurzamen. Het nadeel van deze zonnedakpannen is dat ze erg duur zijn.

Veelgestelde vragen

Welke afmetingen zijn het best voor platte daken?

Dit hangt af van hoe groot het dak is. Zonnepanelen moeten op platte daken met een lichte helling worden geïnstalleerd. Dankzij de helling wordt het rendement van de panelen sterk verbeterd.

Het nadeel is dat een zonnepaneel met helling schaduw werpt op het oppervlak achter het paneel. Er moet daarom meer ruimte worden gelaten tussen de verschillende rijen zonnepanelen. Bij minder ruimte kan worden gekozen voor panelen met meer rendement, die een groter formaat hebben.

Kan ik zonnepanelen laten installeren als mijn dak niet groot genoeg is?

Ja, dat kan. Er moet dan worden gekeken naar alternatieven, zoals grondmontage of de integratie van zonnepanelen in andere delen van de woning. Een installateur kan je advies geven over wat voor jouw situatie de beste oplossing is.

Hoeveel wegen zonnepanelen?

Het gewicht van zonnepanelen loopt van tussen de 15 en 25 kilogram. De meeste daken in Nederland kunnen dit gewicht wel aan. Het is echter altijd aan te raden om je dak eerst te laten controleren. Een erkend installateur kan bepalen of het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Vraag gratis offertes aan

Elk zonnepaneel heeft zo zijn voordelen en nadelen. Welke zonnepanelen passen het best bij jou? Door offertes van verschillende installateurs te vergelijken vind je de meest geschikte en voordelige zonnepanelen. Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten tot 4 offertes toegestuurd.

Geef mij gratis offertes