16-10-2020

Hoe maak je een kozijn schoon?

Niet iedereen vindt schoonmaken leuk en stelt dit dan ook vaak uit. Uiteindelijk dient er toch schoongemaakt te worden en daar horen de kozijnen ook bij. Nou is het niet nodig om de kozijnen wekelijks schoon te maken, maar toch wel een paar keer per jaar. Maar hoe maak je kozijnen nou schoon? Hieronder volgt een beschrijving voor de kunststof-, houten- en aluminium kozijnen.

Schoonmaken kunststof kozijnen
Het schoonmaken van kunststof kozijnen vergt niet veel tijd. Wanneer je deze een paar keer per jaar schoonmaakt met warm water en een sopje is dit voldoende. Gebruik bij het schoonmaken wel altijd een zachte doek, zodat je de kozijnen niet beschadigd. Na het schoonmaken van de kozijnen is het mogelijk om de kozijnen in de wax te zetten. De wax zorgt ervoor dat er minder vuil in de kozijnen komt. Hierdoor ben je de andere keren minder tijd kwijt aan het schoonmaken van de kozijnen.

Schoonmaken houten kozijnen
De schoonmaak van houten kozijnen is hetzelfde als de schoonmaak van kunststof kozijnen. Er is dus enkel een warm sopje en een zachte doek nodig. Ook bij houten kozijnen is het mogelijk om deze na de schoonmaak te laten waxen. Tijdens de schoonmaak kan er gelijk gekeken worden naar de status van de houten kozijnen. Zitten er bijvoorbeeld scheuren in? Of is het hout aan het rotten? Laat de kozijnen dan repareren of desnoods vervangen.

Schoonmaken aluminium kozijnen
Net als de kunststof en houten kozijnen kunnen de aluminium kozijn ook met een warm sopje en een zachte doek worden schoongemaakt. Ook bij aluminium is het verstandig om deze na het schoonmaken in de wax te zetten. 


4 Tips bij het schoonmaken
Schoonmaak van kozijnen bevorderd de levensduur van de kozijnen. Hieronder volgen nog een aantal tips voor het schoonmaken van kozijnen.

Gebruik geen bleek- of schuurmiddel;
Gebruik geen schuurspons;
Gebruik geen chloor;
Spoel de kozijnen na de schoonmaak af met schoon water.

Tijdens het schoonmaken gemerkt dat je kozijnen aan vervanging toe zijn? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Ontvang gratis offertes

  • Geschreven door Max van Rooijen
  • Max is onze marketing topper. Hij richt zich vooral op LinkedIn, maar vindt het ook leuk om zich zo nu en dan uit te leven in de blog. In z'n vrije tijd gooit hij graag een pijltje met wat vrienden.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media