04-04-2019

Isolatiewaardes op een rijtje

Goede woningisolatie biedt vele voordelen. Wanneer je jouw woning hiermee gaat verrijken, krijg je ongetwijfeld te maken met verschillende isolatiewaardes zoals de lambda-, K- en de R-waarde. Voor het isolatiemateriaal, een constructiedeel en het volledige pand wordt er gerekend met een aparte isolatiewaarde. Hieronder leggen we eenvoudig uit wat je met iedere isolatiewaarde exact berekent.

Lambda-waarde

De lambda-waarde staat ook wel bekend als de warmtegeleidingscoëfficiënt en wordt aangeduid met het volgende teken: λ. Met de lambda-waarde wordt de warmtegeleiding aangegeven van bijvoorbeeld baksteen, eps parels of minerale wol. Om precies te zijn drukt deze warmtegeleidingscoëfficiënt de hoeveelheid energie uit (in Watt), dat door een vlak van één vierkante meter gaat bij een dikte van 1 meter; per graad (in Kelvin) temperatuurverschil tussen beide zijden van het vlak.

Hoe lager de lambda-waarde van het materiaal, hoe beter het isoleert. Bij deze waarde wordt echter geen rekening gehouden met de dikte van een materiaal. Een dikkere laag isolatie dat een lage lambda waarde heeft, kan dus beter isoleren dan een dunne laag isolatie met een hoge lambda-waarde.

R-waarde

Wanneer je de isolatiewaarde wilt weten van het materiaal van een bepaalde dikte, gebruik je de R-waarde. Deze bereken je door de Lambda-waarde te delen door de dikte in meters. Ook hierbij geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het isolerende vermogen.

Rc-waarde

Waarbij je met de R-waarde puur kijkt naar het isolatiemateriaal, wordt met de Rc-waarde gekeken naar het isolerende vermogen van een geheel constructiedeel. Denk hierbij aan de muur, de vloer of het dak. De Rc-waarde krijg je door alle R-waarden van de verschillende componenten bij elkaar op te tellen. Hierbij geldt: hoe hoger de Rs-waarde, hoe beter dit constructiedeel isoleert.

De U-waarde

De U-waarde is het omgekeerde van de R-waarde. Met de U-waarde wordt aangegeven hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil (in Kelvin) ontsnapt per vierkante meter, per seconde van de ene naar de andere zijde van een bepaalde oppervlakte. Vaak wordt de U-waarde gebruikt voor ramen en kozijnen.

K-waarde

Ten slotte de K-waarde. Met deze isolatiewaarde geef je aan hoe goed de schil van een gehele woning isoleert. Door alle afzonderlijke U-waardes van de woning bij elkaar op te tellen, kom je uiteindelijk uit op de K-waarde. Hoe lager deze K-waarde, hoe beter de woning is geïsoleerd.

Meer informatie ontvangen?

Overweeg je om bijvoorbeeld de vloer of de spouwmuur te isoleren en wil je weten welk type isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden? Vraag dan hier gratis tot 3 offertes aan van betrouwbare bedrijven bij jou uit de regio. Zij vertellen je graag meer over de isolatiewaarden, mogelijkheden en prijzen. Door de verschillende bedrijven te vergelijken, vind je eenvoudig de partij die bij jou past!

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media