20-12-2023

Kunststof kozijnen kopen: tips voor financiering

Kunststof kozijnen zijn een uitstekende manier om de ruimte rondom de ramen van jouw woning beter te isoleren. Bovendien gaan kozijnen van dit materiaal lang mee en zijn ze relatief goedkoop. Maar nieuwe kozijnen zullen altijd een kostenpost vormen. Hoe bespaar je op kosten voor nieuwe kozijnen? En is er subsidie voor kunststof kozijnen in 2024? Daarover lees je meer in deze blog.

Waarom nieuwe kozijnen?

Na verloop van tijd zullen er altijd delen van een woning zijn die aan vervanging toe zijn. Dit geldt ook voor raamkozijnen. Versleten kozijnen kunnen allerlei problemen geven, zoals vochtophoping of warmteverlies door tocht. Ook kunnen verouderde kozijnen hopeloos ouderwets aanvoelen. Nieuwe raamkozijnen kunnen een huis een frisse, moderne uitstraling geven, zeker als ook de rest van het huis wordt gerenoveerd.

Kiezen voor kunststof

Kunststof kozijnen kosten

Als je oude kozijnen gaat vervangen, is het een idee om te kiezen voor kunststof kozijnen. Kozijnen van kunststof hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van materialen als hout of aluminium. We hebben hier een overzicht van alle voordelen van kunststof kozijnen.

Er is een bijzonder voordeel, dat van belang voor de financiering van nieuwe kozijnen is: duurzaamheid.

Duurzaamheid

Kunststof kozijnen zijn beter voor warmte-isolatie dan bijvoorbeeld houten kozijnen. Naast dat het materiaal warmte beter binnen houdt, is het makkelijker om bij kunststof kozijnen dubbel glas te installeren. Meer warmte-isolatie zorgt voor een aangenamere temperatuur in huis, maar ook voor minder stookkosten en meer energiebesparing. Kortom, kozijnen van kunststof zijn ideaal voor meer duurzaamheid in huis.

Bovendien hebben kunststof kozijnen een lange levensduur. De kozijnen zijn vervaardigd uit PVC. Dit materiaal gaat tientallen jaren mee, zodat het voorlopig niet nodig is om het te vervangen. Als een kozijn door schade toch moet worden vervangen, kan PVC bovendien worden gerecycled.

Subsidie voor kozijnen

Waarom is duurzaamheid van belang voor de financiering van nieuwe kunststof kozijnen? Heel simpel gezegd: subsidiemogelijkheden. De Nederlandse overheid wil zo veel mogelijk duurzaamheid stimuleren. Het wordt daarom aangemoedigd dat maatregelen rondom het huis worden getroffen voor meer duurzaamheid.

ISDE subsidie

Daarom wordt ieder jaar de ISDE subsidie beschikbaar gesteld. Deze subsidie kan worden aangevraagd voor allerlei besparende maatregelen, zoals warmtepompen, zonneboilers, etc. Een groot deel van de ISDE subsidie is bedoeld voor warmte-isolatie. Hier vallen ook ramen en kozijnen onder. Voor triple-glas met isolerend kozijn wordt bijvoorbeeld € 45 per m2 beschikbaar gesteld.

Voorwaardes voor subsidie

Er worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een aantal eisen gesteld voor een subsidieaanvraag. Een belangrijke eis is dat er slechts één keer subsidie voor glasisolatie wordt gegeven.

Om zo veel mogelijk subsidie te krijgen, moet je daarom in één keer het gehele huis van nieuwe kozijnen voorzien. Als je bij wijze van spreken nu slechts de helft van de ramen en buitendeuren renoveert en een jaar later aan de tweede helft begint, zul je alleen voor die eerste helft subsidie krijgen.

Gemeentelijke subsidies

Er zijn ook op gemeentelijk niveau subsidies beschikbaar. Hoeveel precies wordt vergoed en onder welke voorwaarden dit gebeurt, verschilt per gemeente. Niet elke gemeente heeft een programma voor subsidies lopen.

Energiebespaarlening 

Naast subsidies kun je ook in aanmerking komen voor financiering door middel van een Energiebespaarlening. Deze lening wordt beschikbaar gesteld door het Nationaal Warmtefonds en is specifiek bedoeld voor warmte-isolatie. 

Voor isolerende raamkozijnen kan een lening worden afgesloten van maximaal € 27.000. De looptijd en rente worden per lening berekend. Over het algemeen geeft een hoger leenbedrag ook een hogere looptijd.

Wat kosten kunststof kozijnen?

De kosten voor kunststof kozijnen zijn afhankelijk van het type kozijn. Naast vaste raamkozijnen zijn er ook draaikiepkozijnen of valkozijnen, kozijnen voor schuifpuien en deurkozijnen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per type kozijn:

Type kozijn  Prijs
Vast kozijn  € 600 - € 1.000
Draaikiepkozijn/valkozijn   € 800 - € 1.400
Schuifpui € 800 - € 1.000
Deurkozijn met deur    € 2.000 - € 3.400

Slim kozijnen plaatsen

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, zijn er grote verschillen tussen de verschillende soorten kozijnen. Een kunststof schuifpui is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een deur.

Het is daarom slim om samen met een expert te kijken naar hoe jouw huis zo efficiënt mogelijk van kozijnen kan worden voorzien. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk niet nodig dat elk raam in het huis open kan. Er hoeven daarom niet per se overal draaikiepkozijnen worden geplaatst. Maar wat zijn plekken waar een raam dat open kan wèl van toegevoegde waarde is? Een installatiebedrijf kan je van advies voorzien.

Vergelijk offertes

Door middel van offertevergelijking kun je een afweging maken over welk installatiebedrijf het meest voordelig voor jou is. Omdat je te maken zult krijgen met voorrijkosten en werkuren, loont het om de offertes van verschillende bedrijven naast elkaar te leggen. Zo krijg je de meest voordelige deal voor jouw kozijn.

Veelgestelde vragen

Wat doen nieuwe kunststof kozijnen voor mijn woningwaarde?

Nieuwe kunststof kozijnen zorgen ervoor dat de waarde van je woning stijgt. Mede omdat dit soort kozijnen zo lang meegaat, worden deze door potentiële kopers als iets positiefs gezien. Ook de werking qua warmte-isolatie zorgt voor meer woningwaarde.

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Kunststof kozijnen zijn gemaakt van PVC. Dit materiaal gaat zeer lang mee. Met goed onderhoud hebben deze kozijnen een levensduur van tot wel 75 jaar. Bij een koopwoning zijn dit misschien wel de enige kozijnen die je ooit nodig gaat hebben.

Hoe moet je kunststof kozijnen schoonmaken?

Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Je hoeft ze slechts een of twee keer per jaar schoon te maken met een zachte spons, water en wat schoonmaakmiddel.

Wat is een nadeel van kunststof kozijnen?

Er is eigenlijk maar één nadeel ten opzichte van andere materialen. Je kunt geen gaatjes boren in PVC. Waar dit bij aluminium kozijnen of houten kozijnen niet zo'n probleem is, is boren in kunststof kozijnen een slecht idee. De structuur van het materiaal is hier niet op bestand, waardoor een gaatje snel tot barsten in de rest van het kozijn zal leiden.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg jij nieuwe kunststof kozijnen te laten plaatsen? Offertevergelijker helpt je met het zoeken naar de meest geschikte installateur. Binnen enkele minuten na invullen van het formulier krijg je tot vier offertes van lokale bedrijven.

Geef mij gratis offertes

 

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media