30-04-2024

Vijf redenen waarom isolatie in de lente een goed idee is

Als de lente goed doorbreekt, is het isoleren van je woning misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het slim om juist in het voorjaar isolatiewerkzaamheden aan huis uit te voeren. Isolatie zorgt namelijk ook tijdens warme periodes voor energiebesparing en aangename temperaturen in huis. In deze blog geven we je vijf redenen waarom isoleren  in de lente slim is.

Waarom isoleren in het voorjaar?

5 redenen voor isolatie in de lente offerte vergelijken

Onze vijf goede redenen voor isolatie in het voorjaar:

  • Isolatie houdt de warmte buiten
  • Isolatie bespaart op energie
  • Isolatiebedrijven zijn minder druk
  • De weersomstandigheden zijn gunstiger
  • Isolatie helpt tegen hooikoorts

Isolatie houdt de warmte buiten

Isolatie is vooral bedoeld om warmteverlies van een woning tegen te gaan. Maar technisch gezien is warm houden niet de kerntaak van isolatie. Isolatie zorgt ervoor dat de temperatuur buitenshuis zo min mogelijk invloed heeft op de temperatuur binnen het huis.

In de winter komt dat inderdaad neer op warmte in huis houden. Tijdens een warme zomer houdt een goede isolatie daarentegen juist de koelte in huis vast en blijft de warmte buiten. Dakisolatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat warmte die normaal via het dak het huis binnenkomt nu beter wordt tegengehouden.

Isolatie bespaart op energie

Tijdens een snikhete zomer zullen veel mensen gebruikmaken van hun airconditioning. Dat is niet meer dan logisch, want zeker tijdens een hittegolf is airco echt een verademing. Maar een airco-unit verbruikt over het algemeen wel veel stroom. Als je huis goed geïsoleerd is, zal de koele lucht beter in huis bewaard blijven. Je kunt dan met minder airco-gebruik toch een aangename temperatuur aanhouden. Uiteindelijk zul je dat terugzien in een lagere energierekening.

Isolatiebedrijven zijn minder druk

Voor veel particulieren ligt het niet voor de hand om in het voorjaar en in de zomer hun huis te isoleren. De meeste mensen zijn dan veel meer geneigd om een airco-unit aan te schaffen. Veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in isolatie hebben tijdens deze seizoenen dan ook een minder drukke agenda. En daar kan jij je voordeel mee doen.

Ten eerste hanteren veel bedrijven wegens de verminderde klandizie tijdens het voorjaar kortingsacties. Je kunt dus besparen door in deze periode al energiebesparende maatregelen voor de winter te nemen. Een ander voordeel van de verminderde drukte is dat er daarom meestal ook minder wachtrijen zijn. Je kunt daardoor sneller en makkelijker met een isolatiebedrijf de werkzaamheden plannen.

De weersomstandigheden zijn gunstiger

Het aanbrengen van isolatie is makkelijker tijdens droge, warme periodes. Nu moet je tijdens een Nederlandse lente weliswaar net geluk hebben dat het niet regent. Maar desalniettemin wordt het werk voor een aannemer een stuk makkelijker als dit tijdens een warme periode gebeurt.

Daar komt bij dat met slechte omstandigheden zoals sneeuw of regen het soms niet eens mogelijk is om bepaalde isolatiewerkzaamheden uit te voeren. Er moeten dan extra maatregelen worden genomen, die tot een groter kostenplaatje kunnen leiden. In de lente of zomer is de kans op dit soort problemen een stuk kleiner.

Vloerisolatie en buitengevelisolatie zijn twee maatregelen waarbij droge omstandigheden een must zijn. Er wordt daarom vaak aangeraden om deze isolatiemaatregelen vooral in de zomer of lente uit te laten voeren.

Isolatie helpt tegen hooikoorts

Als je huis goed is geïsoleerd, is er minder kans op tocht. Los van dat dit het comfort in huis verbetert, zorgt dit er ook voor dat lucht met allergenen zoals stuifmeel van buitenaf de woning niet binnenkomt. Zeker tijdens de lente is dit een groot voordeel voor iedereen die te maken heeft met hooikoorts.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik als eerste isoleren als ik mijn huis koel wil houden?

Het is vooral slim om het dak te isoleren. Als tijdens een mooie zomerdag de zon vol op het dak schijnt, kan de temperatuur in de ruimte onder het dak wel oplopen tot 70 graden Celsius. Goede isolatie samen met goede ventilatie kunnen zulke hoge temperaturen tegengaan.

Wordt mijn huis niet juist warmer als ik isolatie aanbreng?

Nee. Isolatie op zich verwarmt of verkoelt namelijk niet. Het enige dat isolatie doet is een laag aanbrengen waardoor verschillende temperaturen van elkaar gescheiden blijven. Tenzij je echt je best doet om warmte van buitenaf binnen te halen, zoals door middel van bijvoorbeeld ramen zonder zonnescherm, wordt een koele temperatuur in huis juist zo veel mogelijk vastgehouden.

Kan ik subsidie krijgen als ik isolatie aan wil brengen?

Je kunt inderdaad subsidie voor isolatie aanvragen. Isolatie valt onder de maatregelen die subsidie kunnen krijgen volgens de ISDE-regeling. De afkorting ISDE staat voor Investerings-Subsidie Duurzame Energie en is een regeling waarmee fors kan worden bespaard op de kosten voor het plaatsen van vloer- of dakisolatie.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om tijdens het voorjaar delen van je huis te isoleren? Door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken, kun je altijd voor de goedkoopste optie kiezen. Via offertevergelijker krijg je gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd.

Gratis offertes voor dakisolatie

Gratis offertes voor spouwmuurisolatie

Gratis offertes voor vloerisolatie

Gratis offertes voor bodemisolatie

Gratis offertes voor buitengevelisolatie

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media