09-04-2019

Vochtschade door optrekkend of doorslaand vocht

Vochtschade in huis is erg vervelend. De twee meestvoorkomende oorzaken van een te hoog vochtgehalte in huis zijn doorslaand en optrekkend vocht. Hieronder volgt een omschrijving van beide vochtproblemen en hoe je er snel van af komt.

Vochtschade: doorslaand vocht

Vochtschade dankzij doorslaand vocht komt met name voor in oudere woningen. De gemetselde muren (zowel gevels als keldermuren) hebben door de jaren heen flink wat regen te verduren gehad. Zeker in het vochtige Nederlandse klimaat worden muren flink op de proef gesteld. Helaas kunnen muren al dit vocht op den duur niet altijd meer aan. De muur gaat dan vocht opnemen, dat doorslaat naar binnen. Met als resultaat vochtige binnenmuren en bijkomende vochtschade. Denk hierbij vochtplekken op de muur, afbladderend stucwerk en loslatende plinten. Wanneer de vochtschade niet wordt aangepakt, stijgt de kans op schimmel snel. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar ook slecht voor de gezondheid.

Hoe kun je deze vochtschade oplossen?

In het geval van doorslaand vocht zijn enkele vochtvreters niet afdoende. Er zal een vochtbestrijdingsspecialist moeten komen om de muur weer waterdicht te maken. Dit zal hij bijvoorbeeld doen door middel van het impregneren van de buitenmuren. Door de buitenmuren te voorzien van een waterafstotende laag (vloeistof), worden de poriën van de muur gedicht. Hierdoor kan regen niet meer door de muur trekken en is het vochtprobleem direct verholpen.

Vochtschade: optrekkend vocht

Het tweede vochtprobleem is optrekkend vocht. Probleemgebieden waar je dit vaak ziet, zijn de kelder en de begane grond. Doordat deze ruimtes in direct contact staan met de aarde, wordt het continu blootgesteld aan grondwater. Wanneer de muren niet geheel waterdicht zijn, zal het grondwater worden opgezogen door de stenen.

Hoe kun je deze vochtschade oplossen?

In het geval van optrekkend vocht zal een specialist de probleemgebieden moeten injecteren. Via boorgaten wordt er een vochtwerende vloeistof in de muur geïnjecteerd. Deze vloeistof verspreidt zich door de poriën in de muur en creëert hier een vochtafstotende barrière. Op deze manier kan grondwater niet meer door de muur trekken en is het vochtprobleem verholpen.

Hoe sneller je ingrijpt, hoe beter

Om (meer) vochtschade te voorkomen, kun je het beste zo snel mogelijk ingrijpen. Ten eerste stijgen de kosten mee met de grootte van het vochtprobleem. Maar dat is nog niet het ergste. Vochtschade is vooral erg onhygiënisch en zelfs ongezond. Schimmels en algen laten nou eenmaal niet niet lang op zich wachten bij een te hoog vochtgehalte in de woning. Ten slotte is vochtschade slecht voor de muren. Het behang/stucwerk laat los, balken worden aangetast en zelfs de bouwconstructie wordt niet overgeslagen.

Een vakman voor de juiste prijs

Heb je vochtschade dat moet worden opgelost? Dan kun je hiervoor het beste een professional inhuren. Afhankelijk van het probleem en de tarieven van de vochtbestrijder, liggen de prijzen voor het impregneren van de buitenmuur tussen de €8 en €13 per m2. Voor injecteren kun je rekenen op een bedrag tussen de €75 en €120 per strekkende meter. Zoals je ziet, verschillen de prijzen flink. Dit zit hem voornamelijk in het verschil in arbeidskosten tussen de vochtbestrijders.

Een eenvoudige manier om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt, is door een offerteaanvraag te doen bij Offertevergelijker. Je ontvangt dan geheel gratis en vrijblijvend drie offertes van specialisten bij jou uit de regio. Door te vergelijken, bespaar je tot wel 40% op de klus en weet je zeker dat je de beste deal hebt voor het oplossen van jouw vochtschade!

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media