18-09-2020

Wat is HR glas?

De winter komt er weer aan. Dat betekent dat het weer een stuk kouder gaat worden. Veel mensen zitten bij de kou het liefst lekker in een warm huis. HR glas kan zorgen voor een betere isolering van de woning. Maar wat is dat nou precies, HR glas? Hieronder lees je daar meer over.

Enkel- en dubbelglas
Voordat HR glas aan bod komt, behandelen we eerst enkel- en dubbelglas. Deze glassoorten kent iedereen wel. Bij oude woningen zit er soms nog enkelglas in de ramen. Vaak is het in dit soort huizen ook een stuk kouder dan bij nieuwere woningen. Bij enkelglas is er, zoals de naam al aangeeft, maar één glasplaat aanwezig. Hierdoor is er bij enkelglas géén isolerende werking. Wanneer het buiten koud is, zal de binnenkant van het raam ook koud zijn en zal die kou verder de woning in trekken.

Dubbelglas zorgt al voor aanzienlijk meer wooncomfort. Bij dubbelglas zijn er twee glasplaten aanwezig. Tussen die twee glasplaten zit een dunne ruimte waar lucht tussen zit. Deze lucht zorgt voor een isolerende werking waardoor koude (of warme) lucht in veel mindere mate naar binnen trekt.

Wat is HR glas?
Je kan je voorstellen dat de vraag naar dubbelglas groter is dan naar enkelglas. De wereld is steeds meer aan het verduurzamen en de mensen willen zo min mogelijk betalen voor de energiekosten. Er wordt daarom steeds meer gekeken naar innoverende oplossingen. Eén van deze oplossingen is HR glas. HR glas heeft dezelfde werking als dubbelglas. Echter, er bij HR glas geen lucht tussen de twee glasplaten zit, maar een ander soort gas genaamd ‘edelgas argon’. Deze gas zorgt ervoor dat er nog beter geïsoleerd wordt dan bij dubbelglas met lucht er tussen.

Welke soorten HR glas zijn er?
HR glas kent verschillende soorten glas. Zo bestaat er HR-dubbelglas, HR+, HR++ en HR+++ glas. Wanneer er nieuwe woningen worden gebouwd of oude woningen worden gerenoveerd, wordt er vaak HR++ glas in de ramen geplaatst. 

Je vraagt je vast af wat het verschil nou is tussen deze HR glassoorten. De verschillen tussen de glazen hebben te maken met een zogenaamde thermische isolatiewaarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in U-waarde. Deze U-waarde wordt weer uitgedrukt in W/m2. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C is. Hoe lager deze waarde hoe beter het glas isoleert. Hieronder een overzicht van alle soorten HR glas en de bijbehorende U-waarde.

U-waardes

Soort glas U-waarde
Enkelglas 5,6
Dubbelglas 2,8
HR-dubbelglas 1,9
HR+ glas 1,6
HR++ glas 1,2
HR+++ glas 0,9


Nieuwe kozijnen laten plaatsen?

Bij nieuwe ramen horen vaak ook nieuwe kozijnen. Er zijn verschillende soorten kozijnen zoals hout, aluminium en kunststof. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van kozijnen? Vraag dan hier je gratis offertes aan voor kozijnen.

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media