Thuisbatterij + Zonnepanelen

  • Vergelijk gratis offertes
  • Bespaar makkelijk geld
  • Gratis, snel en gemakkelijk

Thuisbatterij met zonnepanelen offertes vergelijken

Thuisbatterijen en zonnepanelen zijn een ideale manier om duurzame energie op te wekken èn op kosten te besparen. Overweeg jij ook om een thuisbatterij met zonnepanelen te kopen? Door offertes te vergelijken van verschillende bedrijven ben je goedkoper uit. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je offertes van lokale bedrijven toegestuurd, zodat je altijd het meest voordelige keuze kunt maken.

Stuur mij gratis offertes

Waarom zonnepanelen en een thuisbatterij?

Thuisbatterij en zonnepanelen offerte vergelijken

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool, stoten zonnepanelen geen CO2 uit. Een groot voordeel is dat je met zonnepanelen kunt besparen op je energierekening. De elektriciteit die je opwekt verbruik je immers direct zelf.

Thuisbatterijen als aanvulling op zonnepanelen

Een nadeel van zonnepanelen is dat je de zelf opgewekte energie niet kunt opslaan voor later gebruik. 's Nachts ben je daarom afhankelijk van het energienetwerk. Een thuisbatterij of thuisaccu biedt uitkomst.

Energie van de zonnepanelen die je overdag niet gebruikt, wordt in de batterij opgeslagen. Als de zon niet meer schijnt, kun je de opgeslagen energie aanspreken. Je wordt hierdoor nog minder afhankelijk van de energieprovider en kunt je rekening nog verder verlagen.

De voordelen van thuisbatterijen

Maar er zijn nog meer voordelen aan thuisbatterijen. Door de opslag van elektriciteit in de thuisbatterij wordt het energienetwerk minder belast op piekmomenten. Dit zorgt voor meer stabiliteit van het netwerk.

Ook werkt een thuisbatterij goed als back-up voor noodgevallen, zoals stroomuitval. Mocht het ooit gebeuren dat je opeens geen elektriciteit meer hebt, kun je zo bijvoorbeeld toch de koelkast in werking houden.

Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Hoeveel een batterij met zonnepanelen kost, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Het merk accu of zonnepanelen, het aantal panelen, de capaciteit en het type van de batterij en de arbeidskosten van de installateur bepalen allemaal het totale kostenplaatje. We kunnen echter wel een schatting van de totale kosten laten zien:

De kosten van de zonnepanelen

De prijs per paneel komt neer op tussen de € 200 en € 400 per paneel. De meeste woningen hebben ongeveer 3.500 kWh per jaar. Hiervoor heb je ongeveer 10 tot 12 panelen nodig. De kosten voor panelen inclusief installatie komen daarmee neer op € 4.000 tot € 6.000.

De kosten van de thuisbatterij

De kosten van een thuisbatterij zijn ongeveer als volgt:

Capaciteit Prijs
2-4 kWh (kleine batterij) € 2.000 tot € 4.000
5-7 kWh (middelgrote batterij) € 4.000 tot € 7.000
8-10 kWh (grote batterij) € 10.000 of meer

Rendement en terugverdientijd

Als we uitgaan van een middelgrote thuisbatterij bij een gemiddeld huishouden, komen de totale kosten van tussen de € 8.000 tot € 13.000. Bij een goed werkend systeem van zonnepabelen heb je een rendement van tussen de 6% en 8% per jaar. De terugverdientijd van de panelen ligt tussen de 7 en 10 jaar. Als je een offerte aanvraagt, krijg je een nauwkeuriger beeld van de kosten.

Stuur mij gratis offertes

Zonnepanelen en thuisbatterij offerte vergelijken

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een thuisbatterij?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een thuisbatterij hangt af van de capaciteit van diezelfde thuisbatterij. Als een thuisbatterij voor 4 tot 6 kWp aan capaciteit heeft, heb je hiervoor voor 4 kWp aan capaciteit van je zonnepanelen nodig.

Wat voor onderhoud heeft een thuisaccu met zonnepanelen nodig?

Qua onderhoud is het aan te raden om zonnepanelen een keer in de vijf jaar te reinigen. Door het oppervlak schoon te houden blijven de panelen beter werken. Thuisaccu's hebben in principe niet zoveel onderhoud nodig.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling zal waarschijnlijk wegvallen. Onder deze regeling kan stroom die met eigen zonnepanelen wordt verkregen aan de energieaanbieder worden teruggeleverd. Als jouw zonnepanelen meer stroom opleveren dan je op dat moment kunt gebruiken, wordt het overschot dat je teruglevert verrekend met je energierekening. Dit wordt ook wel salderen genoemd en is een belangrijke reden waarom zonnepanelen jarenlang financieel gezien zo aantrekkelijk waren.

Is groene stroom opslaan beter dan salderen?

In sommige opzichten is het beter om zelf opgewekte stroom zelf op te slaan. Omdat er inmiddels al zoveel zonnepanelen in gebruik zijn, wordt veel meer energie teruggeleverd dan dat het landelijk stroomnetwerk aan kan. Dit leidt tot problemen als netcongestie.

Om salderen te ontmoedigen laten veel energieproviders daarom hun klanten eerst een tarief betalen, als zij groene stroom willen terugleveren. Het loont dan om de extra opgewekte stroom met een thuisbatterij op te slaan en later zelf te gebruiken.

Wat gebeurt er met de salderingsregeling?

In deze blog schreven we nog hoe de salderingsregeling waarschijnlijk zal worden afgebouwd. Onder het nieuwe kabinet is er grote kans dat de salderingsregeling in versneld tempo zal worden afgeschaft.

Op dat moment wordt het gebruik van een thuisaccu alleen maar interessanter. Zo heb je alsnog iets aan de overtollige stroom die je zelf hebt opgewekt. Die gebruik je nu immers zelf als de panelen niet in werking zijn.

Waarom is een thuisbatterij met zonnepanelen ideaal voor een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij voortdurend wordt uitgegaan van de actuele energieprijzen. Deze prijzen veranderen van uur tot uur. In piekuren in de avond zijn de energieprijzen hoog. In daluren overdag zijn ze juist laag, omdat er op dat moment minder vraag naar energie is.

Je kunt een thuisbatterij gebruiken om tijdens daluren energie op te slaan. Vervolgens kun je de opgeslagen energie tijdens een piekuur gebruiken. Op deze manier omzeil je de hoge prijzen die je anders tijdens piekuren had moeten betalen.

Thuisbatterijen en zonnepanelen offerte vergelijken

Vraag gratis offertes aan

Wil je een thuisbatterij met zonnepanelen combineren? Door offertes van verschillende lokale installateurs te vergelijken vind je altijd de goedkoopste prijs. Dit scheelt soms wel tot 30% van de kosten. Offertevergelijker helpt hierbij. Aan de hand van je postcode sturen we je gratis en vrijblijvend binnen enkele minuten tot vier verschillende offertes toe. Zo vind je altijd het bedrijf dat bij jou past.

Stuur mij gratis offertes

 

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media