11-07-2024

De BTW op een thuisbatterij terugvragen?

Kun je voor een thuisbatterij BTW terugvragen? Het antwoord is "ja, maarrrr...". De Belastingdienst heeft onlangs officieel bekend gemaakt hoe BTW-teruggave voor thuisaccu's mogelijk is. Voor de BTW-teruggave van een thuisbatterij worden echter wel bepaalde eisen gesteld. Hoe dat precies in elkaar steekt, leggen we je uit in deze blog.

Een goedkopere thuisbatterij

Een thuisbatterij aanschaffen is een forse investering. Naar verwachting zullen desondanks toch steeds meer huishoudens een thuisbatterij nemen. De huidige trends geven aan dat de vraag toeneemt en dat thuisbatterijen steeds beter en goedkoper worden.

In principe wordt over een thuisbatterij 21% BTW geheven. Als deze BTW weg zou vallen, zou de thuisbatterij een stuk voordeliger worden. Door de lagere aanschafprijs zou de terugverdientijd worden verkort, waardoor een thuisaccu alleen maar aantrekkelijker zou worden gemaakt.

De voorwaarden voor belastingteruggave

btw teruggave voor thuisbatterij | Offertevergelijker

De Belastingdienst heeft de voorwaarden aangegeven, waaronder het mogelijk is om belastingteruggave voor thuisbatterijen aan te vragen. Deze zijn in het kort als volgt:

  • Een dynamisch energiecontract
  • Terugleveren van stroom
  • Gebruik van EMS
  • Zakelijk gebruik
  • Geen gebruik van Kleine Ondernemersregeling

Een dynamisch energiecontract

Je kunt alleen aanspraak maken op BTW-teruggave als je met je energieleverancier een dynamisch energiecontract hebt afgesloten. Dit houdt in dat je voortdurend de actuele prijzen voor energie betaalt.

Terugleveren van stroom

Een dynamisch contract speelt een sleutelrol bij de mogelijkheid om stroom aan de energieprovider terug te leveren. Terugleveren van stroom is ook een belangrijke voorwaarde voor BTW-teruggave. Het energiebedrijf geeft een vergoeding voor de stroom die je teruglevert. Je wordt kortom betaald voor geleverde diensten. Je bent op dat moment zelf een leverancier van stroom, wat je in de ogen van de Belastingdienst een ondernemer maakt.

Gebruik van EMS

De thuisbatterij moet gebruik maken van een Energie Management Systeem (EMS). Dit systeem zorgt ervoor dat de thuisbatterij automatisch kiest voor het opslaan of juist het verbruiken van energie. Dit is belangrijk voor de efficiëntie van de thuisbatterij.

Zakelijk gebruik

De thuisbatterij moet op zijn minst voor een deel zakelijk worden gebruikt. Als de thuisaccu puur voor privégebruik is, komt deze niet voor de BTW-vrijstelling in aanmerking. Als de batterij zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, kan over het privé-aandeel geen BTW worden verrekend.

Geen gebruik van Kleine Ondernemersregeling

Je kunt geen BTW terugvragen als je eerder met succes de Kleine Ondernemersregeling (KOR) hebt aangevraagd. Alleen als je weer uit deze regeling stapt, kun je voor BTW-teruggave in aanmerking komen.

De KOR zorgt ervoor dat je als kleine zelfstandige geen BTW af hoeft te dragen voor diensten die je levert. De keerzijde van deze medaille is dat je onder deze regeling ook geen BTW terug mag vragen voor zakelijke diensten die je zelf afneemt. Hier valt ook de aanschaf van een thuisbatterij onder.

Belastingteruggave bij zonnepanelen

BTW terugvragen bij thuisbatterijen | Offertevergelijker

De belastingteruggave bij de aanschaf van thuisbatterijen lijkt in zekere zin op hoe je tot 2023 belasting terug kon vragen voor zonnepanelen. Ook bij zonnepanelen was de BTW-vrijstelling gebaseerd op het feit dat je door zonne-energie te salderen eigenlijk een zakelijke dienst levert.

Inmiddels wordt er bij de verkoop van zonnepanelen een belastingtarief van 0% gehanteerd, waardoor het terugvragen van BTW grotendeels niet meer aan de orde is. Alleen bij zonnepanelen die voor 2023 zijn aangeschaft kan met terugwerkende kracht nog BTW worden teruggegeven.

Veelgestelde vragen

Wat kost een thuisbatterij?

Als je een thuisbatterij gaat kopen, moet je rekening houden met bedragen van tussen de € 5.000 tot € 9.000. Dit is inclusief installatie. Het loont om offertes van verschillende bedrijven te vergelijken om zo de goedkoopste opties te vinden. Lees ook onze informatiepagina over de kosten van een thuisbatterij.

Is er subsidie voor thuisbatterijen?

Er worden op dit moment vanuit de overheid helaas geen subsidies voor thuisbatterijen beschikbaar gesteld.

Kan ik ook BTW-teruggave krijgen als ik geen zonnepanelen heb?

Ja, je kunt ook BTW terugvragen als je geen zonnepanelen gebruikt. De voorwaarde voor BTW-vrijstelling is dat je stroom levert aan het energiebedrijf waarbij je bent aangesloten.

Vaak wordt een thuisbatterij voor zonnepanelen gebruikt. Het overschot aan zelf opgewekte stroom lever je dan aan het energiebedrijf. Maar je kunt in principe ook stroom salderen als je tijdens daluren de batterij oplaadt en tijdens piekuren de opgeslagen energie aan het energiebedrijf verkoopt.                                

Thuisbatterij BTW-teruggave | Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om een thuisbatterij te kopen? Door offertes van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken vind je al snel de goedkoopste opties. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten sturen wij je gratis en vrijblijvend tot vier offertes van lokale bedrijven. Zo maak je altijd de slimste keuze.

Stuur mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media