Kosten thuisbatterij

Als je nadenkt over het aanschaffen van een thuisbatterij, ben je waarschijnlijk benieuwd naar wat een thuisbatterij voor kosten met zich meebrengt. Op deze informatiepagina gaan we dieper in op de verschillende factoren die de kosten van een thuisaccu bepalen.

Wat kost een thuisbatterij?

Kosten thuisbatterij Offerte vergelijken

De prijs van een thuisbatterij worden bepaald door de volgende factoren:

  • Type batterij
  • Capaciteit
  • Installatiekosten
  • Hybride omvormer

Type batterij

Het type batterij dat je kiest heeft een grote invloed op de uiteindelijke kosten. Zo zijn er onder andere loodzuur, lithium-ion en flow batterijen beschikbaar. Loodzuur batterijen zijn doorgaans het goedkoopst. Ze zijn alleen wel groot, zwaar en kunnen minder energie opslaan dan andere accusoorten.

Lithium-ion batterijen zijn duurder, maar leveren ook betere prestaties. Ze gaan langer mee, zijn efficiënter en slaan meer energie op dan loodzuur batterijen. De lithium ion-batterij wordt op dit moment waarschijnlijk het meest toegepast als thuisbatterij.

Capaciteit

De capaciteit van de batterij bepaalt hoeveel energie er kan worden opgeslagen. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de kosten zullen zijn. Het is daarom belangrijk om goed te bepalen hoeveel energie je nodig hebt en op basis daarvan de juiste capaciteit te kiezen.

Een gemiddeld huishouden heeft voldoende aan een batterij met een capaciteit van 8 tot 12 kWh. Geen enkel huishouden is echter ècht gemiddeld. Leg je persoonlijke woonomstandigheden daarom goed voor aan een installateur, zodat je de thuisaccu krijgt die bij je past.

Installatiekosten

Naast de kosten van de batterij zelf, zijn er ook installatiekosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de locatie van de batterij. Gemiddeld komen de installatiekosten neer op rond de € 750.

In theorie zou je deze kosten uit kunnen sparen door de installatie van de thuisbatterij zelf te verzorgen. We raden echter aan om de kosten op de koop toe te nemen, omdat de installatie van een thuisaccu een behoorlijk complexe klus is. Je hebt onder andere kennis nodig over welke omvormers op wat voor type thuisbatterij passen. Uitbesteding van de installatie garandeert dat jouw thuisaccu door een gespecialiseerd vakman in huis wordt geplaatst.

Hybride omvormer

Als je de thuisbatterij met zonnepanelen wilt combineren, heb je een hybride omvormer nodig. Hybride omvormers worden niet standaard met zonnepanelen geleverd. De hybride omvormer is nodig om de opgewekte stroom van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom die in huis kan worden gebruikt, maar ook door de thuisaccu kan worden opgeslagen. De prijs voor een hybride omvormer varieert gemiddeld van € 500 tot € 2000.

Voorbeeld van de kosten

Hieronder is een voorbeeld van wat de aanschaf en plaatsing van een thuisbatterij ongeveer kost:

Thuisbatterij (10 kWh, lithium-ion) € 4.500 - € 6.000
Installatie door een gecertificeerd installateur € 750
Hybride omvormer € 500 - € 2.000
Totaal € 5.750 tot € 8.750

Prijzentrends in de toekomst

Er wordt verwacht dat thuisbatterijen in de toekomst steeds belangrijker zullen worden in Nederland. Wegens de energietransitie moeten manieren worden gevonden om zo efficiënt mogelijk met groene stroom om te gaan. Tegelijkertijd zal waarschijnlijk de salderingsregeling voor zonnepanelen worden afgeschaft. Door deze trends wordt de kans groot dat thuisaccu's in de toekomst een sleutelrol gaan spelen.

De ontwikkelingen rondom thuisbatterijen liggen daarom niet stil. Er worden steeds goedkopere en efficiëntere types ontwikkeld, die vroeg of laat ook de markt voor particulieren zullen bereiken. Het ligt daarom voor de hand dat met verloop van jaren oplossingen voor energieopslag in huis steeds minder gaan kosten.

Lees ook deze blog over de verwachte trends rondom thuisbatterijen.

Kosten thuisbatterij Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Zijn er subsidies voor thuisbatterijen?

Nee, op dit moment zijn er geen subsidies voor thuisbatterijen voor particulieren beschikbaar.

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij?

De gemiddelde terugverdientijd is gemiddeld ongeveer 10 jaar. De terugverdientijd wordt bepaald door de kostprijs, het type batterij en de manier waarop je de thuisbatterij gebruikt.

Is een thuisbatterij ook de moeite waard zonder zonnepanelen?

Ja, je kunt ook goed gebruik maken van thuisbatterijen als je geen zonnepanelen hebt. De thuisbatterij dient dan als een soort noodaggregaat voor gevallen als de stroom uitvalt. Als je een dynamisch energiecontract hebt, is er echter nog een handige toepassing voor de thuisbatterij. Je kunt dan namelijk stroom opslaan tijdens goedkope daluren. De goedkoop opgeslagen stroom kan vervolgens tijdens de piekuren van de dag worden gebruikt, zodat je de duurdere energietarieven omzeilt. 

Kun je belastinggeld terugvragen voor thuisbatterijen?

In sommige gevallen is het mogelijk om betaalde BTW terug te vragen voor een thuisbatterij. Hier zitten echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moet je een dynamisch energiecontract hebben, waarmee je stroom terug kunt leveren aan het energiebedrijf. Als dit het geval is, kun je aanspraak maken op de Kleine Ondernemersregeling.

Aangezien de thuisbatterij een cruciale rol speelt bij het terugleveren van energie, zou je in theorie als kleine ondernemer hier BTW voor terug kunnen vragen. Je situatie zal echter eerst door de Belastingdienst worden onderzocht, voordat kwijtschelding van de BTW plaatsvindt.

Vraag gratis offertes aan

De kosten van een thuisbatterij kunnen sterk variëren. De prijs is afhankelijk van het type batterij en de capaciteit, maar ook van de leverancier. Door offertes met elkaar te vergelijken kun je de kosten zo laag mogelijk houden.

Wil je verschillende prijzen voor een thuisaccu met elkaar vergelijken? Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten sturen we je gratis en vrijblijvend tot vier offertes van lokale bedrijven toe. Zo vind je altijd de goedkoopste opties voor jouw nieuwe thuisbatterij.

Stuur mij gratis offertes