Voordelen en nadelen van vloerisolatie

Met vloerisolatie kun je beter warmte in huis vasthouden. Dit heeft meerdere voordelen, zoals lagere stookkosten en een aangename temperatuur. Maar bij het plaatsen van vloerisolatie kom je mogelijk ook bepaalde uitdagingen tegen. Lees hier meer over de voordelen en nadelen van vloerisolatie.

Voordelen

voordelen nadelen vloerisolatie

Dit zijn enkele voordelen van vloerisolatie:

  • Een warmere woning
  • Besparing op je energierekening
  • Stijging in woningwaarde
  • Snel geplaatst

Een warmere woning

De kruipruimte onder de vloer wordt niet verwarmd. In de kruipruimte is daarom vaak sprake van een temperatuur van hooguit 13 graden. Als de vloer niet goed is geïsoleerd, trekt de kou van de kruipruimte via de vloer naar de rest van het huis. Door de vloer te isoleren stijgt de temperatuur van de vloer met maar liefst 4 graden. Het wordt daardoor in de gehele woning een stuk aangenamer.

Maar ook als je huis geen kruipruimte heeft is vloerisolatie een goed idee. Hoewel zonder kruipruimte de isolatie moeilijker aan te brengen is (waarover later meer), is je woning gebaat bij een isolerende laag op de vloer.

Besparing op je energierekening

Meer warmte in de woning door middel van vloerisolatie geeft niet alleen meer wooncomfort. Het zorgt ook voor een besparing op je energierekening. Dankzij de vloerisolatie heb je minder energie nodig om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen. De verwarming werkt sneller en blijft langer in stand.

Stijging in woningwaarde

Elke blijvende aanpassing aan een huis die de woonervaring verbetert, zorgt er ook voor dat het huis in waarde stijgt. Het aanbrengen van vloerisolatie is daar een goed voorbeeld van. Door de vloer te isoleren wordt het huis waardevoller voor eventuele toekomstige eigenaren. Dat zal je terugzien in de toename in woningwaarde

Zo ben je als huiseigenaar tegenwoordig verplicht om een energielabel aan het huis te koppelen. In het geval van nieuwe isolatie aanbrengen is dat alleen maar handig. Het label heeft direct invloed op de woningwaarde. Hoe beter het label, des te hoger de vastgoedwaarde van je huis.

Snel geplaatst

Als je de vloerisolatie in de kruipruimte aan laat brengen, is dit een klus die heel snel geklaard kan zijn. Dit is een beetje afhankelijk van de omstandigheden van je huis. Als je kruipruimte goed bereikbaar is, heeft een gespecialiseerd bedrijf vaak aan een werkdag genoeg om de isolatie aan de onderkant van de vloer aan te brengen.

vloerisolatie voordelen nadelen

Nadelen

Hoewel de voordelen groter zijn dan de nadelen, zijn er nog steeds bepaalde valkuilen waarmee je met vloerisolatie te maken kunt krijgen. Hieronder vind je de nadelen van vloerisolatie:

  • Schadelijke isolatiematerialen
  • Afhankelijk van de kruipruimte
  • Grondige verbouwing bij isolatie boven de vloer

Schadelijke isolatiematerialen

Sommige isolatiematerialen zijn schadelijk. Een materiaal als PUR schuim werkt bijvoorbeeld uitstekend, maar bevat drijfgassen die de ozonlaag beschadigen. Een aantal isolatiematerialen is zo giftig, dat ze alleen door gekwalificeerde professionals mogen worden aangebracht.

Afhankelijk van de kruipruimte

Zoals eerder gezegd kun je het makkelijkst vloerisolatie via de kruipruimte aan laten brengen. Maar dan moet de kruipruimte hier wel geschikt voor zijn. De kruipruimte moet vrij zijn van vochtophoping of stilstaand water. Dit kan een probleem zijn in de herfst en winter, of in gebieden waar veel neerslag valt.

Ook moet de kruipruimte groot genoeg zijn. Bij een hoogte van minder dan 50 centimeter is er te weinig ruimte om vloerisolatie fatsoenlijk aan te brengen. Daarnaast kunnen leidingen, balken en buizen in de kruipruimte het aanbrengen van isolatie fors lastiger maken.

Grondige verbouwing bij isolatie boven de vloer

Soms moet wegens problemen met de kruipruimte een andere oplossing worden gevonden. Isolatie boven de vloer is dan een alternatief. Hier is echter vaak wel een grondige verbouwing bij nodig. De huidige vloer moet geheel worden verwijderd. Zonder toegang tot een kruipruimte moet dit via het woongedeelte van het huis. Dit zorgt ervoor dat het huis tijdelijk onbewoonbaar wordt.

Als de klus eenmaal geklaard is, zal door de extra laag de vloer hoger komen te liggen. In het ergste geval zul je hier je deuren en drempels op aan moeten passen. Waarschijnlijk zul je ook voor nieuwe vloerbedekking moeten zorgen.

vloerisolatie nadelen voordelen

Veelgestelde vragen

Kun je subsidie voor vloerisolatie aanvragen?

Ja, je kunt aanspraak maken op subsidie als je vloerisolatie aan laat brengen. Dit kan via de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). De Rijksoverheid heeft deze regeling tot stand gebracht om zo duurzaam wonen te bevorderen. Je kunt onder andere via subsidie-loket.nl meer informatie over subsidies voor vloerisolatie vinden.

Welke soorten materiaal zijn er voor vloerisolatie?

Materialen die vaak voor vloerisolatie gebruikt worden, zijn onder andere steenwol, glaswol, EPS-isolatieplaten, PIR-platen, PUR-schuim en schuimbeton.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten voor vloerisolatie per m2 kunnen variëren van € 10 tot € 30. De prijs is afhankelijk van het materiaal. Zo is glaswol goedkoop, terwijl PUR-schuim juist relatief duur is.

Als voorbeeld kunnen we een vloer van 50 vierkante meter en EPS-platen met een prijs van € 20 per vierkante meter nemen. De materiaalkosten zouden dan neerkomen op € 1.000. Daar komt dan voor ongeveer € 240 aan arbeidskosten bij, wat een totale prijs van € 1.240 geeft

Ontvang gratis offertes

Overweeg je om vloerisolatie te laten plaatsen? Door het meest geschikte isolatiebedrijf te kiezen kun je fors op kosten besparen. Offertevergelijker helpt je hierbij. Met enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot vier offertes van lokale specialisten toegestuurd. Zo heb je altijd de beste opties.

Geef mij gratis offertes