Hoe werkt vloerisolatie?

Vloerisolatie wordt vaak verward met bodemisolatie. Dit zijn echter twee compleet verschillende manieren van isoleren. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte volgespoten met bijvoorbeeld schelpen of isolatieparels. Deze methode wordt voornamelijk ingezet om optrekkend vocht tegen te gaan. Wie wil besparen op de energierekening gaat voor vloerisolatie. Maar hoe werkt vloerisolatie eigenlijk?

Zo werkt vloerisolatie

Doordat de ruimte onder de woning vaak niet wordt verwarmd, is het hier koud en vochtig. Als de vloer nog niet is geïsoleerd, trekt de kou door de gehele woning. Om dit tegen te gaan kun je vloerisolatie laten aanbrengen. Een zeer effectieve manier van vloerisolatie is door purschuim tegen de onderkant van de vloer te spuiten. Pur heeft een uitstekende isolatiewaarde en vormt een naadloze barrière tegen de kou.

Naast purschuim zijn er andere methodes die regelmatig worden ingezet. Zo kun je er voor kiezen om isolatiefolie/isolatiekussens te laten aanbrengen onder de vloer. Dit zijn lichte polyester kussens die worden gevuld met twee of drie lagen lucht. Hoe meer lagen, hoe beter de isolatiewaarde.

Ten slotte kun je vloerisolatie aan laten brengen door middel van isolatieplaten. Waarschijnlijk heb je deze platen weleens voorbij zien komen. Deze, veelal van glaswol of polystyreenschuim gemaakte platen worden zo strak mogelijk tegen elkaar aan bevestigd aan de onderkant van de vloer. Het nadeel van isolatieplaten is dat er kieren kunnen ontstaan, waardoor kou alsnog (minimaal) naar boven kan trekken. Het grote voordeel van de platen is dat het een relatief goedkope manier is van vloerisolatie.

Minimale hoogte kruipruimte

De isolatiespecialist heeft voldoende werkruimte nodig om het isolatiemateriaal te bevestigen. De minimale hoogte van de kruipruimte is daarom 45 centimeter. Indien jouw kruipruimte lager is, kun je altijd nog kiezen voor bodemisolatie. Hiervoor is een hoogte van 35 centimeter vaak al voldoende. Dit bespaart je wel iets minder op de energierekening, maar geeft nog steeds een hoop voordeel.

Besparing per jaar

Vloerisolatie geeft niet alleen een enorme verhoging van het wooncomfort; het bespaart je ook een hele hoop op de energierekening. Voor een standaard tussenwoning met een kruipruimte-oppervlakte van 55 m2 kan deze besparing oplopen tot wel €250 per jaar. Zo verdien je de investering van vloerisolatie binnen zes tot negen jaar weer terug.

Wil jij ook een lagere energierekening? Vraag dan vrijblijvend offertes aan van isolatiespecialisten en ontdek niet alleen wat vloerisolatie kost, maar ook hoeveel jij kan besparen.