14-03-2024

Kunststof kozijnen plaatsen: een stappenplan

Het plaatsen van kunststof kozijnen heeft nogal wat voeten in de aarde. Er zijn nogal wat keuzes die je moet maken. Wat voor glas ga je gebruiken? En plaats je de kozijnen zelf of laat je het door een bedrijf doen? Om dit proces wat overzichtelijker te maken geven we in deze blog een stappenplan.

Het stappenplan

Stappenplan kunststof kozijnen plaatsen

Het stappenplan om kunststof kozijnen te plaatsen ziet er zo uit:

  • 1. Meten
  • 2. Bestellen
  • 3. Voorbereiding
  • 4. Oud kozijn verwijderen
  • 5. Nieuw kozijn plaatsen

1. Meten

Om nieuwe kozijnen te kunnen plaatsen moet je eerst weten hoe groot de nieuwe kozijnen moeten worden. Daarom moet je van de plek waar een kozijn komt te staan de breedte en de hoogte  opmeten.

De maten worden altijd bepaald op basis van de buitenzijde van het kozijn. Je krijgt een betrouwbare horizontale meting als je op drie verschillende hoogtes in de lege raming  de afstand van muur tot muur noteert. De kleinste afstand die je dan noteert is waarop je de horizontale maat van het kozijn baseert. Die afstand wordt met 10 millimeter verminderd. Zo krijg je gegarandeerd een kozijn dat horizontaal past.

Verticaal doe je min of meer hetzelfde. In plaats van 10 millimeter wordt alleen nu 20 millimeter van de kleinste afstand gehaald.

2. Bestellen

Als je de maten hebt genoteerd, kun je de kozijnen bestellen. Je moet hierbij echter wel nadenken over wat voor kozijn je precies nodig hebt. Welk materiaal wil je gebruiken? Hoe goed moet het kozijn isoleren? En wat voor glas wil je hierbij gebruiken?

Ook moet je praktisch nagaan wat het raam of de deur in het kozijn moet doen. Een deur moet open kunnen. Is er ruimte op de bedoelde plek voor een opengaande deur of is een schuifdeur hier beter geschikt?

Als je een duidelijk beeld van jouw ideale kozijn hebt, kun je offertes aanvragen. Zo kun je het best passende bedrijf vinden voor jouw kozijn.

3. Voorbereiding

Voordat het kozijn wordt geplaatst, moet eerst de plek goed worden voorbereid. Zorg ervoor dat er voldoende bewegingsruimte is bij de plek waar het kozijn wordt geplaatst. Verwijder omringende meubelen of bescherm deze door ze met een zeil te bedekken. Verwijder ook zaken zoals gordijnrails.

4. Oud kozijn verwijderen

Om een nieuw kozijn te plaatsen moet het oude kozijn uiteraard eerst worden verwijderd. Eerst worden de draaiende delen in het kozijn verwijderd. Dit zijn doorgaans de deur of het raam zelf.

Vast glas wordt weggehaald door eerst de kitrand los te snijden. Het glas wordt vervolgens met een zuignap uit de sponning getild. Daarna worden eventuele tussenstijlen en tussendorpels verwijderd, oftewel de onderdelen in het raam die verschillende glazen platen van elkaar scheiden. Tenslotte worden ook de buitenste stijlen en dorpels, oftewel de randen van het raamwerk, uit de sparing gesloopt. 

5. Nieuw kozijn plaatsen

Het nieuwe kozijn wordt geplaatst. Eventueel wordt hierbij gebruikgemaakt van onderdelen van het oude kozijn, zoals de oude spouwlat.

Belangrijk is dat het kozijn goed past. Er mag aan elke kant van het kozijn geen speling zijn. Ook moet het kozijn waterpas staan, zodat de deur of het raam zonder problemen open en dicht kan.

Het nieuwe kozijn wordt afgewerkt met purschuim. In de kieren die tussen het nieuwe kozijn en de omringende muur nog aanwezig zijn wordt de pur gespoten. Hierdoor wordt het isolerend effect van het kozijn versterkt. Als de pur hard geworden is, worden uitstekende stukken schuim afgesneden en netjes afgedekt. Het nieuwe kozijn is nu geïnstalleerd.

Veelgestelde vragen

Wat kosten kunststof kozijnen?

De kosten voor kunststof kozijnen variëren per soort kozijn. Zo betaal je voor het kozijn van een vast raam tussen de € 650 en € 1.150, terwijl kozijnen voor openslaande deuren tussen de € 2.100 en € 3.500 kosten. Op de informatiepagina over de kosten van kunststof kozijnen kun je hier meer over lezen.

Zijn er mogelijkheden voor subsidies voor kunststof kozijnen?

Jazeker. Je kunt bij de aanschaf van nieuwe kozijnen aanspraak maken op subsidie via de ISDE-regeling. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is echter wel dat je de kozijnen laat plaatsen door een erkend bedrijf. Lees meer over mogelijkheden voor subsidies op onze blog Kunststof kozijnen kopen: tips voor financiering.

Wat is het voordeel van kunststof ten opzichte van houten of aluminium kozijnen?

Kozijnen van kunststof hebben een groot voordeel ten opzichte van hout of aluminium kozijnen. Kunststof isoleert uitstekend, heeft een lange levensduur en is geschikt voor moderne beveiligingsmechanismen. Kunststof kozijnen schoonmaken is bovendien een makkelijk en snel klusje.

Wel raden we aan om bij het zoeken naar jouw kunststof kozijnen uit te gaan van VKG-keurmerk. Op deze manier ben je gegarandeerd van goede kwaliteit.

Gratis offertes aanvragen

Overweeg je om nieuwe kozijnen te laten plaatsen? Door offertes van verschillende installateurs naast elkaar te leggen, vind je snel de beste kozijnen voor jouw woning. Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten tot vier offertes van bedrijven in jouw regio toegestuurd.

Geef mij gratis offertes

 

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media