19-12-2023

Thuis energie besparen: praktische tips

Thuis energie besparen is een slim idee. Niet alleen wegens duurzaamheid en een groene levensstijl. Energie besparen is namelijk ook goed voor je portemonnee. Door zuinig met energie om te gaan bespaar je op kosten. Lees daarom deze blog voor praktische besparingstips voor in en rondom het huis.

Energie besparen in huis: gewoonte of investering?

Energie besparen thuis

Er zijn tal van energiebesparende maatregelen die je uit kunt voeren om het energieverbruik in jouw woning omlaag te brengen. Sommige maatregelen vragen om een investering. Het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp is nu eenmaal niet zomaar gedaan.

Vaak is zo'n investering echter zeker de moeite waard. De Nederlandse overheid verstrekt subsidie voor energiebesparende maatregelen, zoals de plaatsing van zonneboilers of bodemisolatie. Hierdoor zijn deze investeringen ook relatief goed betaalbaar.

Maar er zijn ook manieren om in huis energie te besparen door simpelweg wat slimme gewoontes aan te leren of kleine aanpassingen uit te voeren. Door bewust en alert te zijn op je energieverbruik, kun je op deze manier de energierekening fors omlaag brengen.

Verlichting

Elk modern huis heeft vandaag de dag verlichting, die elektriciteit verbruikt. Met een slimme aanpak kun je besparen op het stroomverbruik van jouw verlichting. Ten eerste kun je er een gewoonte van maken om de lichten uit te doen in kamers waar je je op dat moment toch niet bevindt. Alle beetjes helpen.

Je kunt deze gewoonte echter ook als het ware automatiseren. Door middel van bewegingssensoren en timers kun je buitenverlichting automatisch aan en uit schakelen. Op deze manier zijn de lichten alleen in gebruik als jij hier daadwerkelijk nut van hebt.

LED-lampen

Verder kun je kiezen voor LED-lampen. LED-lampen gaan langer mee dan gloeilampen. Ook zijn ze zuiniger. Een LED-lamp verbruikt maar liefst 90% minder stroom dan een gloeilamp. De keuze voor LED-lampen is daarom eigenlijk een no-brainer.

Apparaten

Kijk bij de aanschaf van nieuwe apparaten zoals vaatwassers of TV-schermen naar het energielabel. Dit label geeft aan hoe sterk het energieverbruik van het apparaat is. Op dit moment wordt het label gebruikt voor vaatwassers, wasmachines, koelkasten en TV-schermen. Na 2025 zullen ook andere huishoudelijke apparaten dit label gaan dragen.

Sluipverbruik

Veel elektronische apparaten gebruiken energie terwijl ze uitstaan. Dit zogeheten sluipverbruik ga je alleen tegen door de stekker van een apparaat uit het stopcontact te trekken. Zeker als je met bijvoorbeeld een vakantie langere tijd van huis bent, is het aan te raden om elektronische apparaten te ontkoppelen. Het tegengaan van sluipverbruik in huis kan op jaarbasis zo maar enkele honderden euro's schelen.

Warmte-isolatie

Er zijn tal van manieren waarop je je huis kunt isoleren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of bodemisolatie. Voor elk van deze maatregelen heb je vaak de hulp van een erkend bedrijf nodig. Maar er zijn ook manieren voor isolatie die je zelf uit kunt voeren.

Het plaatsen van tochtstrips bij ramen en deuren is bijvoorbeeld vrij makkelijke en goedkoop. Door op deze manier kieren te dichten zorg je ervoor dat de warmte in huis bewaard blijft. Hierdoor hoef je minder energie te verbruiken om het huis op temperatuur te houden.

Daarnaast is besparing met radiatorfolie een goed idee. Het aanbrengen van radiatorfolie is op zich niet zo'n moeilijke thuisklus. Door het folie zal de werking van de radiatoren worden verbeterd, zodat er minder hoeft te worden gestookt om een kamer te verwarmen.

Slim je huis verwarmen

Als jij alleen thuis bent in een woning met een huiskamer en twee slaapkamers, ben je waarschijnlijk in maar één van deze kamers aanwezig. Je kunt jezelf immers moeilijk in drieën delen. Als je echter elke kamer verwarmt terwijl je alleen thuis bent, verspil je bij voorbaat energie. Je stookt immers voor kamers waar je niet in aanwezig bent.

Zo zijn er nog wat meer tips om zo efficiënt mogelijk met je huisverwarming om te gaan:

  • Hou de deuren van alle kamers dicht. Zo houd je de warmte beter vast in de kamers waar deze moet zijn.
  • Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden. Heb je het alsnog koud, kies dan voor warme kleding.
  • Houd 's nachts een temperatuur aan van rond de 15 graden. Zeker met een goed dekbed en eventueel een warme kruik is dit voldoende.

Slimme thermostaat

Een programmeerbare thermostaat zorgt ervoor dat de warmte in huis automatisch aan jouw behoefte wordt aangepast. Als je bijvoorbeeld van huis bent, wordt de verwarming automatisch lager gezet. Hierdoor bespaar je energie. Een programmeerbare thermostaat kan worden geïnstalleerd door een erkende elektricien bij jou in de buurt, dus kijk vooral naar de mogelijkheden via Offertevergelijker.

Veelgestelde vragen

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is energieverbruik door apparaten die tijdens het verbruik niet daadwerkelijk worden gebruikt. Dit geldt eigenlijk voor elk apparaat dat op standby staat, zoals een TV, computer of wekkerradio. Je kunt energieverbruik besparen door een apparaat geheel uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen, in plaats van deze op standby te laten staan.

Waar kan ik het meeste gas mee besparen?

Waarschijnlijk met de verwarming van je huis. Als je gas gebruikt, gaat ongeveer 75% van je gasverbruik naar de centrale verwarming. 20% wordt gebruikt om water te verwarmen. 5% wordt gebruikt door je gasfornuis. Het gasverbruik kan daarom in eerste instantie het beste worden aangepakt door de verwarming van je huis slimmer en efficiënter te maken.

Zijn er subsidies of leningen voor energiebesparende maatregelen?

Jazeker. De Nederlandse overheid stimuleert duurzaamheid en energiebesparing. Er is daarom voor woningeigenaren onder de naam ISDE (Investerings-Subsidie Duurzame Energie en energiebesparing) een speciale subsidie opgezet. Daarnaast zijn er op gemeentelijk niveau in sommige gevallen subsidies verkrijgbaar. Ook zijn er vanuit banken financieringsmogelijkheden voor duurzame maatregelen voor handen.

Vraag offertes van energieaanbieders aan

Wil je overstappen van energiebedrijf? Offertevergelijker helpt jou met het zoeken van de energieleverancier die bij jou past. Binnen enkele minuten krijg je vrijblijvend tot vier offertes van verschillende aanbieders in jouw regio. Besparen op energie wordt zo nog makkelijker!

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media