08-03-2019

Wat te doen tegen opstijgend vocht?

Met name oudere woningen hebben vaak last van opstijgend vocht (ook bekend als optrekkend vocht). Dit probleem zorgt niet alleen voor veel schade aan de woning, maar kan op ten duur ook voor gezondheidsklachten zorgen. Lees in deze blog alles over het ontstaan, de gevolgen en het oplossen van opstijgend vocht.

Wat is opstijgend vocht?

Bij opstijgend vocht trekt grondwater door de muur omhoog. Doordat oudere woningen door de jaren heen veel zijn blootgesteld aan vocht, bestaat de kans dat de muren poreus worden. Hierdoor krijgt de muur een zuigende werking en trekt het grondwater omhoog.

Gevolgen opstijgend vocht

Je kunt opstijgend vocht herkennen aan een aantal symptomen. De meest herkenbare zijn:

  • Vochtplekken op de muur (tot maximaal 1.20 meter hoor)
  • Afbladderend stucwerk/schilderwerk
  • Loslatende plinten
  • Een muffe lucht in huis

Wat kan ik doen tegen opstijgend vocht?

Herken je bovenstaande symptomen? Dan heb je waarschijnlijk last van opstijgend vocht. Het is sterk aan te raden dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan namelijk zorgen voor schimmel en is daarnaast niet bevorderlijk voor de gezondheid.

De meest gebruikte methode om optrekkend vocht aan te pakken, is door het injecteren van de muur. Hierbij wordt er op een hoogte van 5 cm boven de vloer om de 15 cm een gat geboord. Via deze gaten (diameter circa 16 mm) wordt er onder druk een vochtafstotende vloeistof in de muur geïnjecteerd. In de muur verspreidt deze vloeistof zich via de poriën en creëert hiermee een vochtafstotende barrière zodat grondwater niet meer door de muur omhoog kan trekken.

Een tweede methode om van opstijgend vocht af te komen is middels natuurlijke muurventilatie. Bij deze methode worden er op 35 cm hoogte speciale keramische kokers in de muur geplaatst. Deze kokers zorgen ervoor dat de muur goed gaat ventileren waardoor vocht op een natuurlijk manier wordt afgedreven.

Kosten opstijgend vocht behandelen

Ben je benieuwd wat de kosten zijn voor het oplossen van jouw vochtprobleem? Vraag dan direct gratis offertes aan en ontvang van maximaal drie vochtspecialisten een oplossing en kostenplaatje op maat. Zo ontdek je naast verschillende prijzen, ook direct de beste oplossing bij jouw probleem.

  • Geschreven door Bob van Hove
  • Met zijn grote baard en nog grotere armen is Bob een opvallende verschijning. Na zijn afstuderen is hij direct aan de slag gegaan bij Offertevergelijker als communicatie-expert. In zijn vrije tijd vind je Bob op de voetbalclub of in de sportschool. Verrassend hè?

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media