Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie

Oudere woningen met een bouwjaar van tussen 1920 en 1976 hebben vaak wel een spouwmuur, maar geen spouwmuurisolatie. Het isoleren van de spouwmuur kan dan een goed idee zijn om de woonkwaliteit te verbeteren. Maar niet elk huis is even goed geschikt. Wat zijn de voordelen en de nadelen van spouwmuurisolatie? Daarover lees je hier meer.

Voordelen

Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie

Dit zijn de voordelen van spouwmuurisolatie:

  • Bespaar op je energierekening
  • Meer wooncomfort
  • Meer duurzaamheid
  • Hogere woningwaarde
  • Snel aangebracht
  • Meer geluidsisolatie

Bespaar op je energierekening

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is de besparing op je energierekening. Je hoeft minder te stoken om het huis op temperatuur te houden. Jaarlijks scheelt dat wel € 300 tot € 600. Met slechts vier jaar heb je de investering van de isolatie terugverdiend.

Meer wooncomfort

Door het isoleren van de spouwmuren blijft de temperatuur in huis tijdens koude dagen aangenaam warm. Omdat er geen warme lucht meer via de muren ontsnapt, houdt je huis makkelijker warmte vast. Het wordt daardoor makkelijker om een prettig binnenhuisklimaat te creëren.

Ook tijdens de zomer heb je profijt van spouwmuurisolatie. Tijdens warm weer zorgt de isolatie ervoor dat de warmte buitenshuis blijft.  Hierdoor blijft het heerlijk koel in huis. Ongeacht het seizoen zorgt spouwmuurisolatie dus voor meer wooncomfort.

Meer duurzaamheid

Het verminderde verbruik van gas zorgt direct voor een lagere CO2-uitstoot. Spouwmuurisolatie levert zodoende een positieve bijdrage aan het milieu.

Hogere woningwaarde

Door de spouwmuur te isoleren pas je het huis blijvend aan. Niet alleen jij hebt hier profijt van. Iedereen die na jou in het huis komt te wonen zal plezier hebben van het verbeterde wooncomfort en de lagere stookkosten. Daarom zal door spouwmuurisolatie ook de waarde van het huis verbeteren.

Snel aangebracht

Spouwmuurisolatie is een van de snelste manieren om isolatie aan te brengen. Een erkende specialist heeft ongeveer een dag werk aan het inspuiten van de spouwmuur.

Meer geluidsisolatie

Spouwmuurisolatie kan een geluiddempend effect hebben. Het materiaal dat in de spouwmuur terecht komt draagt bij aan de totale massa van de muur. Hoe meer massa een muur heeft, hoe meer geluid wordt geabsorbeerd. Isolatiemateriaal dat hier met name geschikt voor is, is glaswol.

spouwmuurisolatie voordelen nadelen

Nadelen

Hoewel de voordelen groter zijn, heeft spouwmuurisolatie ook nadelen. Hieronder staan zaken waar je mogelijk mee te maken krijgt als je spouwmuurisolatie overweegt.

  • Vochtproblemen
  • Koudebruggen
  • Hoge investering
  • Problemen met te nauwe spouwruimtes

Vochtproblemen

Wat vroeger nog weleens in verband werd gebracht met spouwmuurisolatie zijn vochtproblemen. Er werd in de jaren '70 gebruikgemaakt van isolatiemateriaal zonder ventilerend vermogen. Het gevolg hiervan was condensvorming. Het vocht dat zich ophoopte, kon niet weg uit de spouwmuur. Dit leidde tot problemen zoals schimmelvorming en waterschade.

Tegenwoordig zijn er nauwelijks nog vochtproblemen bij spouwmuurisolatie. Het isolatiemateriaal dat vandaag de dag wordt gebruikt is van zo'n hoge kwaliteit, dat condensvorming niet meer hoeft plaats te vinden.

Als dit alsnog een probleem blijkt te zijn, is er ergens iets niet goed gegaan. De grootste fouten bij spouwmuurisolatie ontstaan door een gebrekkige voorbereiding. Het is daarom belangrijk dat een erkend isolatiebedrijf wordt ingeschakeld. Een goed bedrijf voert eerst een degelijk vooronderzoek uit, voordat het materiaal wordt aangebracht. Hierdoor worden vochtproblemen gegarandeerd vermeden.

Koudebruggen

Een koudebrug is een plek in de muur die kouder aanvoelt dan de rest van de muur. Het is als het ware een gat in de isolatie, dat ervoor zorgt dat warmte in huis niet goed wordt vastgehouden. Niet alleen is dit een probleem voor het rendement van je verwarming. De koude plekken kunnen ook condensvorming in de hand werken.

Als je na het aanbrengen van spouwmuurisolatie een koudebrug merkt, betekent dit dat er fouten in het proces zijn geslopen. Net als bij vochtproblemen zijn koudebruggen met goed vooronderzoek te vermijden. Een isolatiebedrijf controleert van tevoren plekken in de spouwruimte die mogelijk tot een koudebrug kunnen leiden en pakt deze plekken dan aan.

Hoge investering

Een nadeel van spouwmuurisolatie is de hoge investering. Voor een tussenwoning betaal je ongeveer € 900. Binnen enkele jaren heb je deze investering weer terugverdiend. Het verschil in stookkosten maakt spouwmuurisolatie de moeite waard. Niet iedereen heeft echter direct beschikking over het geld dat hier aanvankelijk voor nodig is.

Er zijn hier oplossingen voor. Ten eerste kun je subsidie voor spouwmuurisolatie aanvragen. De overheid stimuleert duurzaamheid en heeft daarom de ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie) opgesteld. Daarnaast zijn er via het Warmtefonds leningen beschikbaar. Afhankelijk van je eigen inkomen kun je zo met een aantrekkelijke rente de investering in spouwmuurisolatie financieren.

Problemen met te nauwe spouwruimtes

Om spouwmuurisolatie aan te kunnen brengen heb je uiteraard een spouwmuur nodig. Niet elke spouwmuur is even goed geschikt voor isolatie. Om het materiaal aan te kunnen brengen moet er genoeg ruimte zijn. Als de spouw smaller dan 5 centimeter is, is er niet genoeg ruimte om het materiaal effectief aan te brengen.

Ook wordt spouwmuurisolatie lastig als de gevelmuur in slechte staat is. Als er te veel barsten of kieren in de muur zitten, wordt kou en regenwater van buitenaf niet goed genoeg tegengehouden.

In zulke gevallen kun je je muren ook op andere manieren isoleren. Je kunt bijvoorbeeld in huis voorzetwanden laten plaatsen, waarachter isolerend materiaal zoals PUR of glaswol wordt aangebracht.

nadelen voordelen spouwmuurisolatie

Veelgestelde vragen

Wat kost spouwmuurisolatie per m2?

De kosten per vierkante meter hangen af van het soort materiaal, het type woning dat wordt geïsoleerd en de tarieven die door het bedrijf worden gehanteerd. Je moet echter uitgaan van een bedrag per vierkante meter van € 20 tot € 35. Je kunt meer lezen over de kosten van spouwmuurisolatie op deze informatiepagina.

Wat voor soorten spouwmuurisolatie zijn er?

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, EPS parels en PIR of PUR . De verschillende materialen hebben elk hun eigen sterke en zwakke punten. 

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

PIR kan worden gezien als het beste materiaal. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is brandveilig. De productie van PIR is echter erg milieuonvriendelijk, wat de reden is dat veel isolatiebedrijven voornamelijk werken met glaswol en EPS parels. Glaswol als spouwmuurisolatie heeft als voordeel dat hiermee ook geluidsoverlast wordt tegengegaan. Spouwmuurisolatie met parels heeft als sterke punten dat dit materiaal relatief goedkoop is en jarenlang meegaat.

Vraag gratis offertes aan

Kies je voor spouwmuurisolatie? Het is dan slim om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Offertevergelijker helpt je om snel prijzen en voorwaarden van lokale isolatiebedrijven naast elkaar te leggen. Binnen enkele minuten krijg je tot vier offertes gratis en vrijblijvend toegestuurd. Zo vind je altijd de meest voordelige optie.

Geef mij gratis offertes