Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Om uit te leggen hoe spouwmuurisolatie werkt, is het allereerst handig om te weten wat een spouwmuur is. Een spouwmuur bestaat uit een twee muren: de binnen- en buitenmuur. Deze worden in het vak ook wel het binnen- en buitenblad genoemd en zijn over het algemeen 11 cm dik. Tussen deze twee muren bevindt zich de luchtspouw: een ruimte met lucht. Deze ruimte is bij veel huizen 5 tot 6 cm breed.

Welke functies heeft een spouwmuur?

Ten eerste heeft de luchtruimte een isolerende werking. Door het onderbreken van de muur, zorgt de luchtspouw ervoor dat kou en warmte niet door de muur trekken. Een spouw van 5 cm breed isoleert evengoed als 5 mm dik isolatiemateriaal.

Het tweede grote voordeel van een spouwmuur, is dat doorslaand vocht (bijvoorbeeld regen) niet door de muur heen kan dringen. De regen komt via het voegwerk in de buitenmuur, maar dankzij de luchtspouw niet in contact met de binnenmuur. Vroeger werd gedacht dat het vocht uit de buitenmuur in de luchtspouw verdampte en werd afgevoerd via zogenaamde open stootvoegen (openingen aan de onderzijde van de buitenmuur). Tegenwoordig weten we dat het vocht in de meeste gevallen uit de buitenmuur verdwijnt door de zogenaamde capillaire werking. Simpel gezegd betekent dit dat de buitenmuur overtollig vocht zelf weer uit de muur drukt. Ventilatie van de spouwmuur is daarmee in veel gevallen onnodig.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Omdat ventilatie van de spouwmuur vaak overbodig is, ontstaat de mogelijkheid om deze te isoleren. Via kleine gaatjes wordt isolatiemateriaal van bijvoorbeeld glaswol, parels of pur in de spouwmuur aangebracht. Dit gebeurt binnen een dag. Na de plaatsing biedt spouwmuurisolatie veel voordelen. Het zorgt ten eerste voor een besparing tot wel €600,- per jaar op de energierekening. Daarnaast geeft spouwmuurisolatie het wooncomfort een enorme boost. Doordat er geen kou meer door de muren trekt, stijgt de temperatuur van de binnenmuur en creëer je een woning die behaaglijk en droog aanvoelt.

Is spouwmuurisolatie geschikt voor mijn huis?

Niet alle huizen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Alleen huizen met een bouwjaar tussen de 1920 en 1976 kunnen worden verrijkt met deze vorm van isolatie. Huizen die zijn gebouwd na deze periode zijn standaard voorzien van spouwmuurisolatie.

Ben je benieuwd naar de kosten van spouwmuurisolatie? Doe dan direct een vrijblijvende offerteaanvraag en ontvang gratis meerdere offertes van isolatiespecialisten bij jou uit de regio.