Hoe wordt vloerverwarming aangelegd?

Het aanleggen van vloerverwarming kan op verschillende manieren. Welke manier het beste is, verschilt per situatie. Lees hier welke intallatiemethodes er zijn en ontdek welke het beste past in jouw situatie.

Soorten vloerverwarming

Om te beginnen zijn er twee type vloerverwarming: de elektrische en de watergedragen. De elektrische vloerverwarming wordt voornamelijk gebruikt in kleinere ruimtes. Vloerverwarming middels warm water is de meeste populaire soort vloerverwarming.

Elektrisch vloerverwarming

Deze vloerverwarming wordt voornamelijk gebruikt in kleinere ruimtes zoals de badkamer of toilet. De reden hiervoor is dat de elektrische vloerverwarming wat duurder is in gebruik. De aanschafkosten zijn wel iets lager: zo’n €200.

Verschillende methodes voor het aanleggen van elektrische vloerverwarming zijn elektrische matten en verwarmingsdraden. De dunne elektrische matten worden op de oude vloer geplaatst. Hier overheen plaats je vervolgens heel eenvoudig de nieuwe vloer. De elektrische verwarmingsdraden worden op soortgelijke wijze aangelegd als de waterdragende verwarming. Welke technieken dat zijn lees je hieronder.

Watergedragen vloerverwarming

De populairste vorm van vloerverwarming is de watergedragen vloerverwarming. Hierin zijn verschillende methodes. De drie populairste methodes hebben we voor je uitgelicht. Dit zijn:

  • Infrezen
  • Op krimpnetten
  • In isolatiematten

Infrezen

Voordat er sleuven in de betonvloer worden gefreesd, wordt er door de specialist bekeken hoe m2 er moet worden voorzien van vloerverwarming. Iedere verwarmingsslang mag namelijk niet langer zijn dan 120 meter. Dit om de voordelen van vloerverwarming te kunnen garanderen. Op basis van het aantal vierkante meter wordt een legplan getekend. Hierin staat exact hoeveel slangen er moeten komen en hoe lopen. Aan de hand van dit legplan worden er sleuven uit de betonvloer gefreesd met een diamantzaagmachine. In deze sleuven komen vervolgens de verwarmingsbuizen te liggen, die aan de verdeler zijn bevestigd. Hierna worden de sleuven afgewerkt met voegmortel en kan de vloerbedekking worden geplaatst.

Op krimpnetten

Als het niet mogelijk is om te frezen, wordt de vloerverwarming vaak bevestigd op zogenaamde krimpnetten. Deze netten voorkomen krimpscheuren die de temperatuurverschillen van de verwarming mogelijk zouden kunnen veroorzaken. Nadat de verwarmingsbuizen op de netten zijn bevestigd, wordt de dekvloer geplaatst. Deze is meestal van zandcement of anhydriet. Na de droogtijd kan, wordt de uiteindelijke vloerbedekking geplaatst.

In isolatiematten

De twee hiervoor besproken methodes vallen onder de zogenaamde natbouw. Deze naam dankt het aan het feit dat er vochtige bouwmaterialen nodig zijn, zoals mortel. Het gebruik van isolatiematten is zogenaamde droogbouw. De verwarmingsbuizen worden voorgevormde uitsparingen bevestigd in het isolatiemateriaal. Hierop komt direct de vloerbedekking te liggen. Grote voordelen van deze methode is dat er geen droogtijd is en de reactiesnelheid van de verwarming zeer hoog is.

Laat je vrijblijvend inlichten

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van vloerverwarming? Via Offertevergelijker vraag je gratis offertes aan van specialisten uit de buurt. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en kosten. Uiteraard geheel vrijblijvend.