Zonnepanelen offertes vergelijken
Voor- en nadelen van zonnepanelen
Overweeg je om net als veel andere Nederlanders zonnepanelen te laten plaatsen? Slim! Met zonnepanelen bespaar je niet alleen honderden euro’s per jaar aan energiekosten. Je draagt ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu. Er zijn echter ook nadelen. Het grootste nadeel van zonnepanelen is de aanschafprijs. Meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen lees je hier.
Voordelen zonnepanelen
Zonnepanelen hebben een groot aantal voordelen:
- Hoog rendement
- Goed voor het milieu
- Korte installatietijd
- Waardestijging woning
- Prijsschommelingen
- BTW-teruggave
- Geld verdienen met zonnepanelen
- Onderhoudsarm
Hoog rendement
De laatste jaren heeft de technische ontwikkeling van zonnepanelen niet stilgestaan. Hierdoor leveren de huidige panelen veel meer stroom op dan voorheen en is de terugverdientijd van zonnepanelen tegenwoordig nog maar 7 tot 10 jaar. Als je bedenkt dat de panelen zeker 25 jaar meegaan, zie je dat je jarenlang met deze investering veel geld bespaart.
Goed voor het milieu
Alle elektriciteit die je opwekt met zonnepanelen hoef je niet af te nemen bij de energiemaatschappij. Doordat jouw groene energie geen CO2 uitstoot heeft, draag je hiermee direct bij aan een beter milieu!
Korte installatietijd
Het laten installeren van zonnepanelen kun je het beste laten doen door een erkende partij. Doordat zij beschikken over jarenlange ervaring weet je zeker dat de klus vakkundig en snel wordt geklaard. Vaak duurt het installeren van de zonnepanelen niet langer dan één dag.
Waardestijging woning
Sinds 2015 zijn huiseigenaren verplicht om hun woning een energielabel te geven. Hoe milieuvriendelijker de woning is, des te groener het label. Door zonnepanelen te plaatsen krijgt jouw woning een groener energielabel en stijgt hiermee direct in waarde!
Prijsschommelingen
De prijs van elektriciteit bij een energieleverancier schommelt nogal. Dit kan invloed hebben op de jaarrekening, als je een variabel of dynamisch contract hebt. Bij energie die je zelf opwekt, heb je voor eigen gebruik weinig met deze schommelingen te maken.
Btw-teruggave
Sinds 20 juni 2013 is het voor particulieren mogelijk om de btw volledig terug te vragen via de Belastingdienst. Voor een gemiddelde set van 12 panelen scheelt dit je al snel € 900. Inmiddels zijn zonnepanelen in prijs verlaagd, omdat panelen tegenwoordig geheel BTW-vrij zijn.
Geld verdienen met zonnepanelen
Stel: jouw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Echter verbruikt jouw huishouden slechts 1500 kWh. De overige 500 kWh kun je terugleveren aan de energiemaatschappij. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Je krijgt hier een vergoeding voor. De wetgeving rondom salderen staat bekend als de salderingsregeling.
Onderhoudsarm
Het onderhouden van de zonnepanelen stelt weinig voor. Er wordt aangeraden om de zonnepanelen eens per jaar schoon te maken met gedemineraliseerd water. Hiermee stijgt de energieopbrengst met zo’n 3% per jaar.
Nadelen zonnepanelen
- Aanschafkosten
- Niet altijd even mooi
- Soms toch afhankelijk van providers
- Nadelen rondom saldering
- Toch onderhoud nodig
Aanschafkosten
Ondanks het feit dat de zonnepanelen de afgelopen 6 jaar maar liefst 26% goedkoper zijn geworden, zijn de kosten van zonnepanelen nog steeds niet gering. Uiteraard betaalt de investering zichzelf weer meer dan terug, maar het moet wel eerst worden betaald.
Niet altijd even mooi
Zonnepanelen zijn nadrukkelijk aanwezig op het dak. Niet iedereen vindt dit even mooi. Zeker bij monumentale gebouwen is het contrast tussen een modern zonnepaneel en traditionele architectuur groot. In sommige gevallen bepaalt het gemeentebeleid dat wegens deze reden niet zomaar panelen mogen worden geïnstalleerd.
Soms toch afhankelijk van providers
Zeker bij grote huishoudens loop je kans dat zonnepanelen niet genoeg stroom opleveren om geheel in de energiebehoefte te voorzien. Je zult daardoor alsnog voor een deel afhankelijk blijven van de energiemaatschappij. Je kunt met voldoende panelen van goede kwaliteit wel ervoor zorgen dat het aandeel van het energiebedrijf zo beperkt mogelijk blijft.
Nadelen rondom saldering
Het terugleveren van groene stroom aan het energiebedrijf levert geld op. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan dit zogeheten salderen. Ten eerste is de toekomst van de salderingsregeling niet zeker. Op dit moment is het afschaffen van de salderingsregeling uitgesteld, maar naar alle waarschijnlijkheid zal er ooit een einde aan deze regeling komen.
Een ander probleem is dat veel energieproviders saldering willen ontmoedigen. Omdat het aantal zonnepanelenbezitters toeneemt, wordt er ook steeds meer zelf opgewekte energie teruggeleverd. Energiebedrijven komen hierdoor financieel gezien in de knel te zitten. Bij een aantal bedrijven moet je daarom eerst een vergoeding betalen voordat je terug mag leveren.
Een verder nadeel van saldering is dat als door een groot aantal zonnepanelenbezitters energie wordt teruggeleverd, de stroomprijs hierdoor fors omlaag gaat. In het ergste geval valt de prijs zelfs negatief uit. Als je via een dynamisch contract energie afneemt is dat prima. Je krijgt dan immers betaald om stroom te verbruiken. Als je echter zelf groene stroom teruglevert, moet je in deze gevallen geld bijleggen.
Toch onderhoud nodig
Zoals eerder gezegd hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Maar weinig onderhoud is nog steeds onderhoud. Je zult een keer per jaar de zonnepanelen moeten reinigen om ze optimaal te laten werken. Dit kan een nadeel zijn als je slecht ter been bent of de zonnepanelen moeilijk bereikbaar op het dak zijn geplaatst.
Veelgestelde vragen
Hoe lang gaat een zonnepaneel mee?
Zonnepanelen hebben een lange levensduur. Economisch gezien kan een zonnepaneel rond de 25 jaar mee. Gaandeweg loopt het vermogen van een zonnepaneel achteruit. Hoewel na 25 jaar de capaciteit daarom afgenomen zal zijn, kan een paneel zelfs dan nog 15 jaar lang stroom blijven geven.
Hoe reinig ik een zonnepaneel?
Je kunt een zonnepaneel het beste reinigen met lauw of warm regenwater. Kraanwater bevat kalk, dat vlekken op het paneel achter kan laten. Gebruik liever geen hogedrukspuit, omdat dit de panelen kan beschadigen.
Verder hebben zonnepanelen een beschermende coating. Deze coating kan worden aangetast door chemische middelen zoals allesreiniger of autoshampoo. Vermijd daarom het gebruik van deze reinigingsproducten.
Wat moet ik doen bij een negatieve energieprijs?
Als de energieprijs negatief uitslaat en je een dynamisch contract hebt, is het slim om zoveel mogelijk gebruik te maken van zelf opgewekte stroom. Als je bij een negatieve prijs energie teruglevert, moet je hiervoor betalen. Dit is daarom het ideale moment om de vaatwasser aan te zetten of de elektrische auto op te laden.
Vraag gratis offertes aan
Heb je de voordelen en de nadelen naast elkaar gelegd en een overwogen keuze kunnen maken? Als je verschillende installatiebedrijven met elkaar vergelijkt, ben je vaker goedkoper uit. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je tot vier offertes van lokale bedrijven toegestuurd. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. Zo vind je altijd de meest voordelige optie!