Voor- en nadelen zonnepanelen

Overweeg je om net als veel andere Nederlanders zonnepanelen te laten plaatsen? Slim! Met zonnepanelen bespaar je niet alleen honderden euro’s per jaar aan energiekosten; je draagt ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu. Er zijn echter ook nadelen. Het grootste nadeel van zonnepanelen is de aanschafprijs. Meer over de voor- en nadelen van zonnepanelen lees je hier.

Voordelen zonnepanelen

#1 Hoog rendement

De laatste jaren heeft de technische ontwikkeling van zonnepanelen niet stilgestaan. Hierdoor leveren de huidige panelen veel meer stroom op dan voorheen en is de terugverdientijd van zonnepanelen tegenwoordig nog maar 7 tot 10 jaar. Als je bedenkt dat de panelen zeker 25 jaar meegaan, ontdek je dat je jarenlang serieus geld verdient met deze investering.

#2 Goed voor het milieu

Alle elektriciteit die je opwekt middels de zonnepanelen, hoef je niet af te nemen bij de energiemaatschappij. Doordat jouw groene stroom geen CO-2 uitstoot heeft, draag je hiermee direct bij aan een beter milieu!

#3 Korte installatietijd

Het laten installeren van zonnepanelen kun je het beste laten doen door een erkende partij. Doordat zij beschikken over jarenlange ervaring weet je zeker dat de klus vakkundig en snel wordt geklaard. Vaak duurt het installeren van de zonnepanelen niet langer dan één dag.

#4 Waardestijging woning

Sinds 2015 zijn huiseigenaren verplicht om hun woning een energielabel te geven. Hoe milieuvriendelijker de woning is; des te groener het label. Door zonnepanelen te plaatsen, krijgt jouw woning een groener energielabel en stijgt hiermee direct in waarde!

#5 Prijsschommelingen

De prijs van elektriciteit bij een energieleverancier schommelt nogal. Hier heb je echter geen last van met jouw zelf opgewekte zonne-energie.

#6 Btw-teruggave

Vanaf 20 juni 2013 is het voor particulieren mogelijk om de btw volledig terug te vragen via de Belastingdienst. Voor een gemiddelde set van 12 panelen scheelt dit je al snel €900!

#7 Geld verdienen met zonnepanelen

Stel: jouw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Echter verbruikt jouw huishouden slechts 1500 kWh. De overige 500kWh kun je terugleveren aan de energiemaatschappij. Hiervoor ontvang je hetzelfde tarief als je zelf zou betalen voor de stroom.

#8 Onderhoudsarm

Het onderhouden van de zonnepanelen stelt weinig voor. Er wordt aangeraden om de zonnepanelen eens per jaar schoon te maken met gedemineraliseerd water. Hiermee stijgt de productie met zo’n 3% per jaar.

Nadelen zonnepanelen

#1 Aanschafkosten

Ondanks het feit dat de zonnepanelen de afgelopen 6 jaar maar liefst 26% goedkoper zijn geworden, zijn de kosten van zonnepanelen nog steeds niet gering. Uiteraard betaalt de investering zichzelf weer meer dan terug, maar het moet wel eerst worden betaald.

#2 Uitstraling

Zonnepanelen zijn nadrukkelijk aanwezig op het dak. Niet iedereen vindt dit even mooi.

#3 Energiemaatschappij

Zeker wanneer jouw huishouden bestaat uit veel personen is de kans groot dat de zonnepanelen onvoldoende stroom opwekken om geheel zelfvoorzienend te zijn qua stroomlevering. Hierdoor blijf je deels afhankelijk van de energiemaatschappij. Door te kiezen voor voldoende panelen van goede kwaliteit, kun je het aandeel van de energiemaatschappij wel zo minimaal mogelijk maken!

#4 Onderhoud

Het onderhoud staat zowel bij de voordelen als de nadelen. Het voordeel is dat je slechts 1 keer per jaar het dak op moet om de panelen te wassen. Dit kan echter een nadeel zijn wanneer je slecht ter been bent of het dak lastig te bereiken is.

Conclusie

Stoor jij je niet aan het uiterlijk van zonnepanelen en is het financieel haalbaar? Dan zijn zonnepanelen een uitstekende investering waar je veel plezier aan beleeft en een hoop geld mee kan verdienen. Ben je benieuwd naar de kosten van zonnepanelen in jouw situatie? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan van erkende zonnepaneelbedrijven bij jou uit de regio. Zo ontdek je naast de kosten, direct hoeveel jij jaarlijks zou besparen op de energierekening.