Soorten zonnepanelen

Tijdens het oriënteren naar zonnepanelen, zul je voornamelijk drie soorten zonnepanelen tegenkomen. Dit zijn de monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Om je een goed beeld te geven van welk type zonnepaneel het beste past bij jouw situatie, hebben we ze hieronder alle drie voor je onder de loep genomen. 

Soort 1: Monokristallijn

De meest populaire soort zonnepaneel is de monokristallijn. Deze populariteit heeft het te danken aan het feit dat dit type het hoogste rendement behaalt van alle soorten zonnepanelen. Met andere woorden: monokristallijn zonnepanelen zetten zonne-energie het meest effectief om in bruikbare energie. Daarnaast kiezen veel mensen vanuit esthetisch oogpunt voor monokristallijn. Dankzij de diepe donkere kleur geeft het een stijlvolle look aan de woning.

Het grootste nadeel van monokristallijn is dat ze ook de duurste zonnepanelen zijn. Hierdoor kiezen er ook veel mensen voor de goedkopere polykristallijn. Kijk hier voor de gemiddelde prijzen van zonnepanelen.

Soort 2: Polykristallijn

Polykristallijn wordt net als monokristallijn vervaardigd uit de stof silicium. Deze stof is foto-elektrisch. Dat wil zeggen dat het over de eigenschap beschikt om licht om te zetten naar energie.

Het grote verschil tussen de twee kristallijnen is dat de monokristallijn uit één (mono) geheel bestaat, terwijl de polykristallijn uit veel (poly) verschillende kristallen bestaat. Dit ontstaat doordat beide soorten op verschillende manieren worden gemaakt. De polykristallijn is sneller en eenvoudiger te fabriceren, maar is wel een stuk minder rendabel. Daarentegen is dit soort paneel ook weer een stuk goedkoper dan de monokristallijn.

Dunne film (amorfe)

Ten slotte is er de dunne film. Dit type is als stroomvoorziening van de woning eigenlijk (nog) niet relevant. Doordat het rendement per vierkante meter laag is, zul je een zeer groot dakoppervlakte moeten hebben om voldoende stroom te kunnen genereren. Dit type zonnepaneel wordt daarom vaak gebruikt in situaties die minder stroom vereisen. Denk bijvoorbeeld aan vakantiehuisjes en een camper.

Vergelijk gratis offertes

Wil je graag gratis prijzen op maat en advies van zonnepanelenprofessionals uit de regio? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan via Offertevergelijker. Dit kost je niks en geeft je eenvoudig inzicht in welk soort zonnepaneel het beste bij jouw woning past en welke kosten hieraan verbonden zijn.