Buitengevelisolatie voor- en nadelen

Buitengevelisolatie is misschien wel de isolatiemethode die de hoogste besparing per jaar oplevert. Helaas is het ook veruit het duurste isolatiemiddel. Ondanks de hoge kosten, zien we dat veel mensen kiezen voor buitengevelisolatie. Lees hier in welke situaties buitengevelisolatie perfect is en wat de voor- en nadelen zijn van dit product.

Wanneer buitengevelisolatie?

De voornaamste reden waarom men investeert in buitengevelisolatie, is omdat spouwmuurisolatie niet mogelijk is. Deze manier van isoleren is aanzienlijk goedkoper en heeft maar een iets lager rendement. Helaas is dit niet voor iedere woning mogelijk. De buitenmuur mag bijvoorbeeld niet vochtdoorlatend zijn en de spouw moet breed genoeg zijn. Huizen van voor 1920 hebben zelfs helemaal geen spouwmuren. In de hiervoor genoemde situaties is buitengevelisolatie een perfect alternatief voor spouwmuurisolatie.

Een andere reden waarom mensen voor buitengevelisolatie kiezen, is omdat ze hun huis graag een make-over geven. Met buitengevelisolatie zakt niet alleen de energierekening enrom; de woning krijgt ook een compleet nieuw aanzicht. Het isolatiemateriaal wordt afgewerkt met gevelbekleding naar eigen smaak. Zo kun je kiezen om om het isolatiemateriaal te bepleisteren, houten gevelbekleding te plaatsen of een compleet nieuwe buitenmuur te laten metselen. Door deze compleet nieuwe look stijgt de waarde van de woning aanzienlijk. Hierdoor wordt de ingreep indirect toch een stuk minder duur.

Voordelen buitengevelisolatie

Niet voor niets kiezen jaarlijks duizenden mensen voor het laten isoleren van de buitengevel. Het biedt namelijk enorm veel grote voordelen.

  • Minder tocht in huis
  • Bespaart €700 per jaar (hoekwoning)
  • Geen vocht en schimmel meer
  • Geluid van buiten wordt gedempt
  • Nieuwe uitstraling van de woning
  • Waardestijging van de woning

Nadelen buitengevelisolatie

Net als alles heeft ook buitengevelisolatie zo zijn nadelen. Om een compleet beeld te krijgen van het product is het belangrijk om deze ook mee te nemen tijdens het orienteren.

Hoge investering

De kosten voor buitengevelisolatie is voor sommige mensen een groot nadeel. Voor een eenvoudige woning betaal je gemiddeld €6900. Dit is niet mis. Daarbij moet wel worden gezegd dat je deze investering in gemiddeld 10 tot 12 jaar weer compleet terugverdient in de vorm van een lagere energierekening. Na deze periode ga je serieus geld verdienen met buitengevelisolatie.

Vergunning nodig

Ten slotte heb je, in tegenstelling tot andere isolatietechnieken, een vergunning nodig voor buitengevelisolatie. De reden hiervoor is dat het aanzicht van de woning verandert en hiermee het straatbeeld. In de meeste gevallen is het verkrijgen van een zogenaamde omgevingsvergunning geen probleem. alleen zit er wel een prijskaartje tussen van €200 en €450 aan vast.

Besparen op buitengevelisolatie

Is spouwmuurisolatie niet mogelijk en wil je toch graag besparen op de energierekening? Kies dan voor buitengevelisolatie. Dit is een flinke investering, maar door verschillende isolatiespecialisten uit de regio te vergelijken, bespaar je al snel honderden euro’s! Een offerteaanvraag is geheel gratis en binnen een minuutje gedaan.