Spouwmuurisolatie en vocht

Wij merken soms dat mensen eigenlijk wel spouwmuurisolatie zouden willen, maar dan toch twijfelen. Niet zozeer vanwege de aanschafkosten; deze zijn namelijk vaak binnen vier jaar weer terugverdiend, maar wel door verhalen over vochtproblemen. Gelukkig behoren vochtproblemen tegenwoordig grotendeels tot het verleden en zijn er in Nederland duizenden(!) mensen die echt enorm veel voordeel van spouwmuurisolatie hebben.

Ben je ook aan het oriënteren naar deze vorm van isolatie? Dan is het vanzelfsprekend dat je er zeker van wil zijn dat de spouwmuurisolatie niet gaat zorgen voor vochtschade. Om je hierbij te helpen, hebben we de oorzaken van vochtproblemen op een rijtje gezet, inclusief hoe je er voor zorgt dat dit niet gebeurt.

De beginjaren van spouwmuurisolatie

Vanaf eind jaren 70 begon men met het isoleren van de spouwmuur. Dit werd echter gedaan met onvoldoende ventilerend isolatiemateriaal. Met als gevolg overtollig vocht in de spouwmuur, dat door de muur het huis in trok. Inmiddels zijn zowel de isolatiematerialen als de kennis erg verbeterd, waardoor vochtproblemen door slecht isolatiemateriaal zijn verdwenen.

Oorzaak 1: Een vervuilde spouwmuur

Een actuele oorzaak van vochtproblemen is het aanbrengen van isolatiemateriaal in een spouw die niet volledig schoon is. Wanneer dit gebeurt wordt het isolatiemateriaal niet gelijkmatig verdeeld en ontstaan er koude plekken op de binnenmuur. Hierdoor mis je niet alleen de optimale werking van de isolatie; er ontstaat ook kans op vochtproblemen. Als er in deze situatie onvoldoende wordt geventileerd in huis, condenseert het vocht zich op de koude binnenmuren. Op den duur zorgt dit vocht voor vochtschade en schimmel.

Hoe voorkom je dit? Dit probleem is eenvoudig te voorkomen, namelijk door endoscopisch onderzoek uit te laten voeren binnen in de spouwmuur. Hierbij onderzoekt de isolatie-expert via een boorgat met een kleine camera of de spouw helemaal schoon is. Achteraf wordt het gat uiteraard weer netjes gedicht.

Oorzaak 2: Een ongeschikte gevel

Een andere oorzaak van vochtproblemen, is dat er spouwmuurisolatie wordt aangebracht terwijl de gevel hiervoor ongeschikt is. Dit kan bijvoorbeeld zijn als de gevel vochtdoorlatend is. In dit geval moet de muur eerst weer vochtbestendig worden gemaakt middels vochtbestrijding.

Oorzaak 3: Onjuiste aanbreng van de isolatie

Ten slotte is het belangrijk dat de spouwmuurisolatie op de correcte manier wordt aangebracht. Dit wil zeggen: middels een evenredige verdeling over de spouwmuur. Doordat spouwmuurisolatie op het moment zeer populair is, is hiermee ook het aantal aanbieders fors gestegen. Helaas bieden niet alle aanbieders dezelfde kwaliteit. Om er zeker van te zijn dat je een kwalitatieve isolatie-expert inschakelt, is het aan te raden om een partij te kiezen die is aangesloten bij een vakvereniging zoals de IKOB-BKB. Deze bedrijven worden namelijk door de vakvereniging gecontroleerd op kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid.

Vochtproblemen voorkomen

Wil jij net als duizenden anderen genieten van de voordelen van spouwmuurisolatie? Voorkom dan vochtproblemen met deze simpele tips. Simpel maar zeer effectief:

  • Laat de expert een goed vooronderzoek doen naar de geschiktheid van de gevel
  • Laat de expert een endoscopisch onderzoek doen in de spouw
  • Schakel een expert in die is aangesloten bij een vakvereniging
  • Vergelijk eenvoudig meerdere experts. Tarieven en ervaring variëren sterk.