Voordelen spouwmuurisolatie

Huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976 zijn gefabriceerd mét spouwmuur, maar zonder spouwmuurisolatie. Woon jij in een dergelijke woning? Dan kun je een hoop voordelen behalen met deze isolatiemethode. Welke vier voordelen en één mogelijk nadeel spouwmuurisolatie biedt, lees je hier.

Tip: Weet je nog niet hoe spouwmuurisolatie werkt? Lees dan eerst even deze uitleg over spouwmuurisolatie door.

#1 Meer wooncomfort

Door het isoleren van de spouwmuren blijft het tijdens koude dagen aangenaam warm in huis. Dankzij spouwmuurisolatie houdt jouw woning de warmte veel makkelijker vast, doordat er geen warme lucht meer ontsnapt via de muren. Hierdoor hoef je 's winters aanzienlijk minder te stoken voor een prettig binnenhuisklimaat.

In de zomer zorgt spouwmuurisolatie juist voor het omgekeerde effect. Doordat warme buitenlucht niet meer door de muur naar binnen trekt, blijft het gedurende zomerse dagen heerlijk koel in huis. De isolatie zorgt hierdoor zowel in de winter als in de zomer voor een hoger wooncomfort.

#2 Geld verdienen met spouwmuurisolatie

De belangrijkste reden voor veel mensen om te investeren in spouwmuurisolatie is vanwege het financiële voordeel. Met spouwmuurisolatie bespaar je jaarlijks tussen de €300 en €600 op de energierekening. Dankzij deze hoge besparing, verdient spouwmuurisolatie zich gemiddeld binnen 4 jaar terug! Daarnaast stijgt de woningwaarde na het isoleren van de spouw. Goed geïsoleerde huizen voldoen aan strengere isolatie-eisen en zijn hierdoor meer waard.

#3 Bevorderlijk voor de gezondheid

In een huis met een hoge luchtvochtigheid condenseert vocht op koude plekken. Bijvoorbeeld op de binnenmuren. Deze vochtige plekken bieden schimmel de ideale omstandigheden om zich te ontwikkelen. Schimmel kan erg nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk aan allergieën en zelfs het ontstaan van astma. Doordat spouwmuurisolatie zorgt voor een lagere luchtvochtigheid, draagt het indirect bij aan de gezondheid.

#4 Goed voor het milieu

Ten slotte lever je met spouwmuurisolatie een positieve bijdrage aan het milieu. Doordat jouw woning op maandelijkse basis aanzienlijk minder gas verbruikt, heeft de woning direct een lagere CO2-uitstoot.

Mogelijk nadeel van spouwmuurisolatie

Sommige mensen denken dat spouwmuurisolatie vochtproblemen in de spouwmuur oplevert. Dit idee stamt uit de beginjaren van spouwmuurisolatie, eind jaren 70. Er werd toen gebruik gemaakt van isolatiemateriaal zonder ventilerend vermogen. Hierdoor ontstonden er in sommige gevallen vochtophopingen in de spouwmuur, wat resulteerde in vochtproblemen.

Tegenwoordig is het isolatiemateriaal van dermate hoge kwaliteit dat vochtproblemen tot het verleden behoren. Mits de isolatie vakkundig wordt aangebracht. Om hier zeker van te zijn, raden wij aan om een erkend isolatiebedrijf in te schakelen. Zij doen vooronderzoek om te zien of de spouwmuur geschikt is voor isolatie en geven vaak garantie op hun werk. Dit verschilt per specialist. Vergelijk isolatiebedrijven daarom niet alleen op prijs, maar ook op de garantiemogelijkheden.

Gratis prijzen op maat

Ben je benieuwd naar de kosten voor spouwmuurisolatie? Vraag dan nu gratis offertes aan en ontvang prijzen op maat van drie erkende isolatiebedrijven. Deze offertes zijn volledig vrijblijvend, gratis en binnen 1 minuut aangevraagd.