Voordelen spouwmuurisolatie

Huizen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976, zijn gefabriceerd mét spouwmuur, maar zonder spouwmuurisolatie. Woon jij in een dergelijke woning? Dan kun je een hoop voordelen behalen met deze isolatiemethode. Welke vier voordelen en één mogelijk nadeel spouwmuurisolatie biedt, lees je hier.

Tip: Weet je nog niet hoe spouwmuurisolatie werkt? Lees dan eerst even deze uitleg over spouwmuurisolatie door.

Voordeel 1 spouwmuurisolatie: Meer wooncomfort

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat het tijdens de lente en zomer heerlijk koel blijft in huis. Doordat warme lucht niet meer door de muur naar binnentrekt, blijft de temperatuur in huis altijd aangenaam. Wanneer het straks weer kouder wordt, houdt de spouwmuurisolatie de warmte juist weer optimaal binnen. Doordat warmte niet meer verdwijnt via de muren, hoef je aanzienlijk minder te stoken om toch een prettige temperatuur te behouden.

Voordeel 2 spouwmuurisolatie: Geld verdienen met spouwmuurisolatie

De belangrijkste reden voor veel mensen om te investeren in spouwmuurisolatie is vanwege het financiële voordeel. Met spouwmuurisolatie bespaar je jaarlijks tussen de €300 tot €600 op de energierekening. Dankzij deze hoge besparing, verdient spouwmuurisolatie zich gemiddeld binnen vier jaar terug! Daarnaast stijgt de woningwaarde na het isoleren van de spouw. Goed geïsoleerde huizen voldoen aan strengere isolatie-eisen en zijn hierdoor meer waard.

Voordeel 3 spouwmuurisolatie: Bevorderlijk voor de gezondheid

In een huis met een hoge luchtvochtigheid condenseert vocht op koude plekken. Bijvoorbeeld op de binnenmuren. Deze vochtige plekken bieden schimmel de ideale omstandigheden om zich te ontwikkelen. Schimmel kan erg nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk aan allergieën en zelfs het ontstaan van astma. Doordat spouwmuurisolatie zorgt voor een lagere luchtvochtigheid, draagt het indirect bij aan de gezondheid.

Voordeel 4 spouwmuurisolatie: Goed voor het milieu

Ten slotte lever je met spouwmuurisolatie een positieve bijdrage aan het milieu. Doordat jouw woning op maandelijkse basis aanzienlijk minder gas verbruikt, heeft de woning direct een lagere CO2 uitstoot.

Mogelijk nadeel van spouwmuurisolatie

Sommige mensen denken dat spouwmuurisolatie vochtproblemen in de spouwmuur oplevert. Dit idee stamt uit de beginjaren van spouwmuurisolatie, eind jaren 70. Er werd in die periode gebruik gemaakt van isolatiemateriaal zonder ventilerend vermogen. Hierdoor ontstonden er vochtophopingen in de spouwmuur, wat resulteerde in vochtproblemen.

Inmiddels is het isolatiemateriaal en de kennis van veel hoger niveau en behoren vochtproblemen tot de verleden tijd. Mits het isolatiemateriaal vakkundig wordt aangebracht. Om hier zeker van te zijn, raden wij aan om een erkend isolatiebedrijf in te schakelen. Zij doen vooronderzoek om te zien of de spouwmuur geschikt is voor isolatie en geven vaak garantie op hun werk. Dit verschilt per specialist. Vergelijk isolatiebedrijven daarom niet alleen op prijs, maar ook op de garantiemogelijkheden.

Gratis prijzen op maat

Wil jij ook een lagere energierekening en ben je benieuwd naar de prijs van spouwmuurisolatie? Voor een tussenwoning liggen de kosten tussen de €800 en €1100. Ben je benieuwd naar de exacte kosten in jouw situatie? Doe dan nu een vrijblijvende offerteaanvraag en ontvang gratis prijzen op maat van meerdere erkende isolatiespecialisten uit jouw regio. Door meerdere aanbiedingen te vergelijken, weet je zeker dat je nooit teveel betaalt en de specialist kiest die bij jou past!