Hoe wordt een gietvloer gelegd?

Hoe wordt een gietvloer gelegd? Dat is iets wat je je al snel afvraagt als je je gaat oriënteren naar deze vloer. Om te beginnen wordt een gietvloer in meerdere lagen gelegd. Vier om precies te zijn. Doordat iedere laag steeds voldoende moet drogen, neemt het leggen van een gietvloer vier tot vijf dagen in beslag. De tussenlagen dienen voor de demping, stevigheid en geluidsdichtheid. De bovenste laag (toplaag) is bedoeld om de vloer te beschermen tegen verkleuring en krassen. Hieronder beschrijven laag voor laag hoe een gietvloer wordt gelegd.

Stap 1: De voorbehandeling

Om er voor te zorgen dat de gietvloer optimaal hecht aan de ondervloer, wordt de dekvloer eerst voorbehandeld met een hechtprimer. Deze laag zorgt ervoor dat de dekvloer minder poreus wordt.

Stap 2: De schraaplaag

Na de hechtprimer komt de schraaplaag. Deze laag is bedoeld om de ondergrond te egaliseren en ‘dicht te zetten’. Naast het vastzetten van de dekvloer, zorgt de schraaplaag er ook voor dat ondergrond waterdicht wordt. Deze laag heeft zijn naam te danken aan het feit hij al schrapend op de vloer wordt aangebracht.

Stap 3: De gietvloer

De derde laag is de gietvloer zelf. Deze wordt vakkundig met de hand geëgaliseerd over de gehele oppervlakte. Na het aanbrengen van de gietvloer is er een naadloze, perfect egale vloer. Dan is de echter nog niet af.

Stap 4: Aflakken

De laatste laag is de aflaklaag. Deze is cruciaal bij een gietvloer. Om zo lang mogelijk te genieten van de prachtige vloer, is het belangrijk dat er een kwalitatieve toplaag/aflaklaag wordt aangebracht. Deze laag beschermd de gietvloer en geeft hem daarnaast ook de door jou uitgekozen kleur.

Wanneer is de gietvloer klaar voor gebruik?

Net als alle andere lagen moet ook de toplaag weer drogen. Dit duurt ongeveer één dag. Daarna kun je er op lopen. Pas nog wel op met zware spullen. Wacht hier minimaal twee dagen mee. De vloer moet namelijk nog helemaal uitharden. Dit proces is na een week helemaal volbracht.

Vrijblijvend prijzen aanvragen

Ben je benieuwd naar mogelijkheden van een gietvloer? Vraag vrijblijvend offertes aan van gietvloerspecialisten via Offertevergelijker. Je bent dan verzekerd van aanbiedingen van partijen met ruime ervaring en expertise.