Nadelen houten kozijnen

Net als alle producten hebben ook houten kozijnen hun nadelen. Voordat je overgaat tot aanschaf van nieuwe kozijnen, is het prettig om een zo compleet mogelijk beeld te hebben van dit product. Het is tenslotte een flinke investering. De nadelen van houten kozijnen mogen in dit plaatje niet ontbreken. Om je te helpen bij het maken van een keuze, hebben we de minpunten voor je op een rijtje gezet.

Nadeel 1: Houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig

Een van de grootste nadelen van houten kozijnen is dat ze relatief veel onderhoud vereisen. Eens in de 5 tot 10 jaar moeten de kozijnen worden voorzien van een nieuwe verflaag. Daarnaast bindt vuil zich sneller aan hout dan aan bijvoorbeeld kunststof. Met als gevolg dat de kozijnen meerdere keren per jaar gepoetst moeten worden. Dit kan overig gewoon met warm water en wat schoonmaakmiddel.

Nadeel 2: Duurder dan kunststof

Houten kozijnen zijn vakmanschap. Doordat ze op maat worden gemaakt, is de arbeidsintensiteit hoog. Het nadeel is dat hiermee de prijs van het product ook stijgt. Overigens gaat dit niet altijd op, maar in de regel zijn houten kozijnen prijziger. Ben je benieuwd naar de exacte kosten van houten kozijnen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Door offertes te vergelijken kom je vaak toch op een zeer aantrekkelijk prijs uit.

Nadeel 3: Gevoelig voor omgeving

Hout is een natuurproduct en ‘werkt’. Dat wil zeggen dat het krimpt en uitzet bij temperatuurverschillen. Hierdoor bestaat er kans op kieren langs de ramen, waardoor het kan gaan tochten. Vaak wordt hier wel rekening mee gehouden tijdens het plaatsten van de kozijnen. Mits je uiteraard een ervaren specialist in de arm neemt.

Een ander nadeel van houten kozijnen is dat de kozijnen mogelijk worden aangetast door schimmels en insecten. Deze problemen moeten professioneel verholpen worden, wat vaak niet goedkoop is. De kans op deze problemen is echter minimaal wanneer de kozijnen goed worden onderhouden.

Nadeel 4: Korte levensduur

De lengte van de levensduur zien we zowel terug bij de voor- als de nadelen van houten kozijnen. Het verschil zit hem in de houtsoort. Ga je voor hardhout dan geniet je maar liefst tot wel 75 jaar van de kozijnen. Kies je echter voor zachthout dan zijn deze vaak na 25 jaar al op.

Laat je inlichten door een specialist

Heb je vragen of ben je benieuwd naar de kosten van houten kozijnen? Vraag dan vrijblijvend offertes aan van ervaren kozijnspecialisten uit de regio. Door de offertes naast elkaar te houden, zie je eenvoudig waar je de beste deal krijgt. Dit bespaart je tot wel 30% op de kosten!