Kosten tuinonderhoud

Wil je dat de tuin goed onderhouden wordt, maar heb je hier geen tijd of kennis voor? Dan biedt de hovenier uitkomst. In onderstaand overzicht vind je exact welk onderhoud de tuinman voor je kan verrichten en welke kosten hierbij komen kijken.

Kosten voor het onderhouden van de tuin

De gemiddelde kosten voor het onderhouden van de hele tuin ligt rond de €850. Uiteraard valt de prijs hoger of lager uit op basis van de grootte van de klus. Om je een iets specifieker beeld te geven van de kosten, hebben we deze uitgesplitst in vier onderdelen:

Werkzaamheden Minimale kosten Maximale kosten
Uurtarief hovenier €32 per uur €55 per uur
Boom kappen €400 €750
Gazon maaien (100 m2) €27 €32
Gazon verticuteren (100 m2) €110 €150

Kosten voor tuinonderhoud op maat ontvangen? Vraag gratis offertes aan van hoveniers uit de buurt.

Periodiek tuinonderhoud

Als je wilt dat je tuin er altijd piekfijn uitziet en je hier zelf geen tijd voor hebt, kun je er voor kiezen om de hovenier iedere week/maand langs te laten komen. Het uurtarief van de hovenier start rond de €32. Doordat de hovenier vaker langskomt, hoeft hij steeds maar relatief kort te werken. Aan de hand van jullie afspraken snoeit hij de bomen bij, maait hij het gras en verwijdert hij het onkruid. Dit duurt gemiddeld zo’n 3 tot 6 uur per keer. Afhankelijk van de grootte van de tuin en de tijd tussen twee onderhoudsbeurten in.

Kosten boom kappen

Het kappen van een boom behoort ook tot de werkzaamheden van de hovenier en is een zeer arbeidsintensieve klus. Hierbij speelt de plek van de boom een grote rol. Staat de boom pal naast het huis of tegen een schuur aan, dan is het lastiger om de boom te kappen dan wanneer hij helemaal vrij staat. Dit zie je terug in de kosten. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook de achterblijvende boomstronk laten verwijderen. Vooral als de boom er al langere tijd staat, reiken de wortels erg diep en kost dit een aantal uur. Voor het compleet verwijderen van een boom ben je tussen de €400 en €750 kwijt.

Gazon onderhouden

Gazon maaien - Een mooi strak gazon maakt de tuin helemaal af. Qua onderhoud onderscheiden we twee behandelingen: maaien en verticuteren. Maaien is vooral noodzakelijk tijdens het groeiseizoen van het gras. Wanneer dit is verschilt per gazon. In het groeiseizoen is het aan te raden om eens per zeven dagen te maaien. De kosten hiervoor zijn gemiddeld €30 per 100 m2. Buiten het groeiseizoen om hoeft het gras in principe niet gemaaid te worden.

Gazon verticuteren - Tijdens het verticuteren wordt de zogenaamde viltlaag verwijderd van het gazon. Deze viltlaag bestaat uit mos en dode grassen. Door het verticuteren voorkom je dat het gras langzaam verstikt doordat licht en vocht niet meer goed tot de bodem kunnen doordringen. Om het gazon helemaal gezond te houden, wordt aangeraden om tweemaal per jaar te verticuteren. De beste maanden zijn maart (indien het niet vriest) en augustus. Dit karwei kost kost gemiddeld tussen de €110 en €140 per 100 m2.

Aanvullende opties

Om het kostenoverzicht voor tuinonderhoud compleet te maken, hebben we ook nog enkele aanvullende opties op een rijtje gezet.

Gras afvoeren - Na het maaien blijft er natuurlijk een boel los gras over. Wil je dat de hovenier dit direct afvoert, dan kost dat gemiddeld €10 per 100 m2.

Verticuteergroen afvoeren - Net als bij het maaien, blijft het na het verticuteren een boel groen over. De kosten om dit af te laten voeren zijn hoger dan voor het gras: gemiddeld €23 per 100 m2.

Afgewerkte grasrand - Wil je een echt strak gazon? Laat de hovenier de zijkant dan afwerken met een grastrimmer. De kosten hiervoor zitten tussen de €0,50 en €0,90 cent per meter.

Tips besparen op tuinonderhoud

Je wilt natuurlijk trots kunnen zijn op je tuin en dit mag best wat kosten. Maar om onnodig teveel te betalen is altijd zonde. Met deze drie tips bespaar je al snel een hoop geld.

Tip 1: Kies voor een hovenier uit de buurt

Niet alleen is dit bevorderlijk voor de lokale economie, het is vaak ook beter voor je eigen portemonnee. Door voor een goede tuinman uit de buurt te kiezen, betaal je een stuk minder of zelfs geen voorrijkosten. Dit scheelt al snel tientallen euro’s.

Tip 2: Verzorg zelf het materiaal

Je kan er voor kiezen om het complete tuinonderhoud uit te besteden aan de hovenier. In dit geval verzorgt hij niet alleen de tuin, maar levert ook zelf spullen aan. Door dit in eigen beheer te houden bespaar je vaak een hoop geld.

Tip 3: Pak zelf kleine klusjes op

Bepaalde werkzaamheden zijn prima zelf op te pakken. Vooral het afvoeren van gras en ander tuinafval is vaak goed zelf te doen.

Kosten tuinonderhoud op maat

Ben je benieuwd naar de kosten van tuinonderhoud in jouw situatie? Vraag dan vrijblijvend offertes aan van ervaren hoveniers bij jou uit de buurt. Zo ontdek je heel eenvoudig welke tuinman het beste aanbod heeft en betaal je nooit teveel.