Kunststof dakkapel vergunning

Voordat je een kunststof dakkapel laat plaatsen, is het verstandig om na te gaan of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Dit verschilt namelijk per situatie. Op deze pagina lees je eenvoudig wanneer je geen vergunning nodig hebt, wanneer wel en wat een vergunning gemiddeld kost.

Wanneer heb je geen vergunning nodig?

Om een dakkapel te mogen plaatsen, heb je vaak een vergunning nodig maar niet altijd. Om vergunningsvrij te mogen bouwen dien je je wel te houden aan zeer specifieke regels omtrent de woning en afmetingen van de dakkapel:

  • De woning mag geen monumentaal pand zijn
  • De woning moet permanent worden bewoond
  • De hoogte van de dakkapel is maximaal 1.75 m.
  • De onderkant bevindt zich tussen 0.5 m. en 1 m. boven de dakvoet
  • De bovenkant van de dakkapel bevindt zich minimaal 0.5 m. onder de daknok
  • De zijkanten bevinden zich minimaal 0,5 m. van woningscheidende muur

Gratis vergunningscheck

Om er achter te komen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van jouw dakkapel, kun je via het Omgevingsloket eenvoudig de vergunningcheck doen. Heb je liever direct advies van specialisten? Doe dan hier een gratis offerteaanvraag en laat je dan vrijblijvend inlichten over de mogelijkheden van een kunststof dakkapel.

Vergunning aanvragen

Voldoet jouw dakkapel niet aan de vergunningvrije voorwaarden? Dan moet er een vergunning worden aangevraagd. Dit kan via de gemeente of via de website van Omgevingsloket. Door op de site in te loggen met je DigiD zie je direct welke informatie de gemeente wil ontvangen. Met name de bouwtekeningen zijn hierbij belangrijk.

Heb je geen tijd of zin om de vergunning aan te vragen? Dan kun je dit ook vaak laten doen door de specialist die de dakkapel plaatst. Doordat hij hier dagelijks mee bezig is, is dit voor hem snel gepiept en heb jij er geen omkijken meer na. Let op: dit is niet bij iedere aanbieder mogelijk. Het is daarom handig om hier op te letten als je verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt.

Wat kost een vergunning?

De kosten voor een bouwvergunning verschillen per gemeente. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200 en €600. Deze kosten zijn niet inbegrepen bij de aankoopprijs van de dakkapel.

De duur van een vergunningaanvraag

Na het aanvragen van een bouwvergunning, hoor je binnen acht weken of je de dakkapel mag plaatsen. Zodra deze vergunning is verleend, kunnen de buren wettelijk gezien nog zes weken bezwaar maken tegen de bouw. Houd de buren daarom op de hoogte van jouw plannen om gezeur te voorkomen. Na zes weken is de vergunning niet meer terug te draaien en hoef je niet meer bang te zijn voor eventueel bezwaar van omstanders.

De beste deal

Denk jij er ook aan om een kunststof dakkapel te laten plaatsen? Vraag dan via Offertevergelijker geheel gratis en vrijblijvend offertes aan van dakkapelspecialisten uit de regio. Door meerdere aanbiedingen te vergelijken weet je zeker dat je de beste deal krijgt voor jouw dakkapel.