Voordelen en nadelen van kunststof kozijnen

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Als je op zoek gaat naar nieuwe kozijnen, zie je al snel dat de meeste nieuwe kozijnen gemaakt zijn van hout, aluminium en kunststof. Alle drie deze materiaalsoorten hebben specifieke voor- en nadelen. Hier lees je meer over de voor- en nadelen van kunststof kozijnen.

Voordelen

voordelen nadelen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn populair. Het materiaal gaat lang mee, is relatief goedkoop en is makkelijk te reinigen. Er zijn dus genoeg redenen om voor kunststof te kiezen. De grootste voordelen van kunststof kozijnen zijn als volgt:

  • Goedkoop
  • Weinig onderhoud nodig
  • Gaat lang mee
  • Goede isolerende werking
  • Sterkere inbraakpreventie

Goedkoop

Een belangrijke reden om voor kunststof te kiezen, is de prijs. Kunststof kozijnen kosten gemiddeld € 700 per m2. Dit is inclusief plaatsing en HR++ glas. Hiermee zijn goedkope kunststof kozijnen € 100 tot € 150 goedkoper dan houten en aluminium kozijnen.

Weinig onderhoud nodig

In tegenstelling tot hout is kunststof zeer onderhoudsvriendelijk. Waar houten kozijnen om de tien jaar van een nieuwe verflaag moeten worden voorzien, is dat bij kunststof niet nodig. Bovendien is kunststof eenvoudig schoon te houden en zeer slijtvast.

Gaat lang mee

Kunststof kozijnen gaan wel tot 50 jaar mee. Een investering in nieuwe kunststof kozijnen is daarom een investering voor het leven. Het materiaal verkleurt nauwelijks, zodat de kozijnen ook over 10 of 20 jaar er nog steeds prima uit zullen zien.

Goede isolerende werking

Kunststof kozijnen danken hun populariteit ook aan de uitstekende isolerende werking. Vergeleken met hout en aluminium is de isolatiewaarde van kunststof kozijnen veruit het beste. Hierdoor blijft het in de zomer lekker koel in huis en in de winter aangenaam warm. Daar komt bij dat je dankzij de verbeterde warmte-isolatie ook kunt besparen op stookkosten.

Sterkere inbraakpreventie

Kunststof kozijnen hebben een goede preventieve werking tegen inbraak. De kozijnen hebben een stalen frame en zijn op meerdere plekken vergrendeld. Dit maakt het voor inbrekers moeilijker om binnen te komen, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een houten kozijn.

kunststof kozijnen voordelen nadelen

Nadelen

Kunststof kozijnen bieden een groot aantal voordelen. Helaas zijn kunststof kozijnen niet voor elk huis even goed geschikt. Hieronder vind je enkele nadelen van kunststof kozijnen.

  • Overschilderen niet mogelijk
  • Gaten boren niet mogelijk
  • Moeilijk te repareren
  • Niet voor iedereen aantrekkelijk

Overschilderen niet mogelijk

Een groot nadeel van kunststof kozijnen is dat het materiaal niet goed over te schilderen is. Waar hout zich prima ervoor leent om van een geheel andere kleur te worden voorzien, is dit bij kunststof kozijnen anders. De kleur waar je voor kiest is de kleur waar je de komende tientallen jaren aan vast zit. Het aanbod aan verschillende kleuren is echter groot. Als je de juiste keuze maakt, heb je hier nog jaren plezier van.

Gaten boren niet mogelijk

Kunststof leent zich slecht voor het boren van gaten. Je kunt bij houten kozijnen makkelijk een gaatje in het materiaal boren, zonder dat dit gevolgen heeft voor de rest van het kozijn. Bij kunststof kozijnen tast het boren van een gaatje echter de structuur van het gehele kozijn aan.

Het is zodoende niet mogelijk om met het boren van gaten een rolluik of zonnescherm aan een kunststof kozijn te bevestigen. Gelukkig zijn hier wel andere middelen voor, zoals speciale schroeven die het kozijn niet beschadigen.

Moeilijk te repareren

Zoals eerder gezegd gaat kunststof tientallen jaren mee, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Als er echter om de een of andere reden toch sprake is van schade aan het kozijn, is dit wel een probleem. Vanwege dezelfde reden dat gaten boren niet aan te raden is, is het heel lastig om delen van een kunststof kozijn te vervangen.

In het ergste geval moet het kozijn in zijn geheel worden vervangen. Let wel, kunststof is over het algemeen stevig materiaal. De kans dat het kozijn zo ernstig beschadigd raakt is daarom niet zo groot.

Niet voor iedereen aantrekkelijk

Niet iedereen vindt kunststof als materiaal aantrekkelijk.  Hout wordt door sommige mensen als mooier en kwalitatief beter gezien. Een middenweg hiervoor is kunststof kozijnen met een houtnerf structuur. Deze kozijnen wekken dankzij het profiel aan de buitenzijde de indruk van hout, maar hebben verder alle voordelen van kunststof.

Dit nadeel is verder natuurlijk subjectief. Het gaat immers over smaak. Het is dus aan jezelf om af te wegen wat qua esthetiek je voorkeur heeft.

Nadelen en voordelen van kunststof kozijnen

Veelgestelde vragen

Is er subsidie voor het plaatsen van kunststof kozijnen?

Er is helaas geen subsidie voor kunststof kozijnen. Je kunt echter wel subsidie krijgen voor de ramen die je in het kozijn plaatst. Als je glaswerk met isolerende eigenschappen laat plaatsen, wordt dit gezien als een duurzaamheidsmaatregel. Zodoende valt isolerende triple of HR++ glas onder de ISDE-regeling. Deze regeling van de Rijksoverheid is bedoeld om duurzaamheid te stimuleren en stelt subsidies beschikbaar.

Hoe milieuvriendelijk zijn kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen zijn erg milieuvriendelijk. Kunststof kozijnen zijn ten eerste duurzaam. Ze gaan lang mee. De manier waarop kunststof wordt gefabriceerd wordt bovendien steeds milieuvriendelijker.

Verder hebben kunststof kozijnen weinig onderhoud nodig. Een houten kozijn moet na verloop van tijd worden geschilderd. Verf is over het algemeen geen milieuvriendelijke stof. Doordat dit onderhoud bij kunststof kozijnen niet nodig is, wordt het milieu door een kunststof kozijn minder belast. 

Wat zijn de kosten van kunststof kozijnen?

De kosten van kunststof kozijnen zijn gemiddeld € 700 per m2. De kosten hangen onder andere af van het type kozijn. Een kozijn voor een vast raam is bijvoorbeeld goedkoper dan een kozijn met schuifpui. Bij een kozijn met een draai-kiepraam moet je uitgaan van prijzen tussen de € 850 en € 1.350. Kijk anders ook op onze informatiepagina over de kosten van kunststof kozijnen.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om kunststof kozijnen te laten plaatsen? Als je offertes van verschillende bedrijven met elkaar vergelijkt, vind je altijd de goedkoopste optie. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot 4 offertes van lokale bedrijven. Zo maak je altijd de beste keuze!

Geef mij gratis offertes