Grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een zeer populaire isolatiemethode. Hierbij wordt de spouw, de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, gevuld met isolatiemateriaal via boorgaten. Deze gaten worden achteraf weer netjes weggewerkt. Bij een correcte aanbreng van spouwmuurisolatie profiteer je van een hoop voordelen, zoals flink minder stookkosten en een stijging van het wooncomfort. Om optimaal te profiteren van deze voordelen, is het belangrijk dat de spouwmuurisolatie goed wordt aangebracht. Daarom hebben we de vijf grootste fouten bij spouwmuurisolatie voor je op een rijtje gezet.

Fout 1: Geen compleet vooronderzoek

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de werkzaamheden is het vooronderzoek. De expert loopt samen met jou de gevel langs voor een inspectie. Hierbij wordt gekeken naar de dikte van de spouw, de dikte van de voegen, de kwaliteit van de voegen, de ligging van het huis, de kosten en het soort isolatiemateriaal.

Vervolgens zal de expert een endoscopisch onderzoek doen binnen in de spouwmuur. Dit wordt gedaan om uit te sluiten dat er cementresten of vuil in de spouwmuur aanwezig zijn. Indien dit aanwezig is en de isolatie toch wordt aangebracht, heb je kans dat er koude plekken op de binnenmuur ontstaan door ongelijke verdeling van het isolatiemateriaal. Daarnaast bestaat er dan kans op vochtproblemen. Iets wat je uiteraard juist niet wil.

Fout 2: Het verkeerde soort isolatiemateriaal

Eén van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie is het aanbrengen van het verkeerde soort isolatiemateriaal. Heeft jouw huis bijvoorbeeld een relatief smalle spouw, dan is het aan te raden isolatiemateriaal te kiezen met een hoge isolatiewaarde zoals EPS Parels. Wil je dat de spouwmuurisolatie ook geluidswerend is? Kies dan voor glaswol.

Voor iedere situatie zijn er één of meerdere soorten isolatiemateriaal geschikt. Laat je hierover goed inlichten door de vakman.

Fout 3: Gevel is ongeschikt

Niet iedere gevel is geschikt voor spouwmuurisolatie. Het is erg belangrijk dat de buitenmuur goed kan ademen. Er mag bijvoorbeeld geen dampdichte verf op de buitenmuur zitten. Dit zorgt er voor dat het vocht niet uit de muur kan trekken. Hierdoor krijg je kans op doorslaand vocht.

Fout 4: Onnauwkeurige werkwijze

Doordat spouwmuurisolatie momenteel erg populair is, is het aantal aanbieders op de markt flink gestegen. De kwaliteit van iedere aanbieder is niet altijd even goed. Er zijn bedrijven die de opdracht te snel willen uitvoeren, zodat ze vlug naar de volgende klant kunnen. Daardoor nemen ze minder tijd om voldoende gaten te boren in de gevel, waardoor het isolatiemateriaal niet overal op elkaar aansluit. Op die manier heeft spouwmuurisolatie nog steeds niet het optimale effect.

Hoe voorkom je deze fouten?

Je kan de grootste fouten bij spouwmuurisolatie eenvoudig voorkomen door de isolatie aan te laten brengen door een gecertificeerde expert. Deze herken je doordat ze zijn aangesloten bij een vakvereniging zoals de IKOB-BKB. Vanuit deze vakvereniging worden de vakmannen gecontroleerd op betrouwbaarheid, kwaliteit en veiligheid. Daarnaast is het aan te raden om niet alleen te vergelijken op de kosten van spouwmuurisolatie, maar ook zeker de website van de experts te bekijken. Vaak staan hier recensies op van eerdere klanten en foto’s van eerder werk.

Meer informatie

Spouwmuurisolatie is een uitstekende manier om te besparen op de energierekening, mits het correct wordt aangebracht. Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden van spouwmuurisolatie in jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van betrouwbare isolatiespecialisten uit de regio (kost slechts een minuutje).