Voor- en nadelen warmtepomp

De warmtepomp is een mooi product, dat enorm bijdraagt aan een beter milieu. Steeds meer Nederlanders investeren dan ook in deze duurzame vervanger van de cv-ketel. Voordat je een warmtepomp aanschaft is het natuurlijk prettig om te weten wat de voor- en nadelen zijn. Deze hebben wij daarom hier voor je op een rijtje gezet.

4 Nadelen warmtepomp

De nadelen van een warmtepomp kunnen een struikelblok vormen bij de aanschaf. Met name nadeel 2 is bij sommige huishoudens een issue.

Nadeel 1: geïsoleerde woning

Een warmtepomp verwarmt met een lagere temperatuur dan de reguliere verwarming. Om zo efficiënt mogelijk te verwarmen, is het belangrijk dat jouw woning beschikt over goede isolatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Dankzij goede woningisolatie is er nauwelijks warmteverlies en biedt de warmtepomp het beste rendement.

Nadeel 2: grote investering

Een nadeel dat sommigen ervan weerhoudt om een warmtepomp aan te schaffen, is de investering. De Warmtepomp: kosten van een warmtepomp liggen gemiddeld tussen de €4.000 en €15.000, afhankelijk van het type en de warmtepompspecialist. Dit zijn flinke bedragen die niet iedereen klaar heeft liggen.

Nadeel 3: extra ruimte

Vergeleken met de standaard cv-ketel neemt de warmtepomp meer ruimte in beslag. Daarbij komt ook nog dat er een extra buitendeel geplaatst moet worden, als je kiest voor een buitenluchtwarmtepomp. Dit neemt zo’n 1 m2 in beslag.

Nadeel 4: geluid

Het buitendeel van een warmtepomp produceert wat geluid. Het is geen hard lawaai, maar kan wel als storend worden ervaren. Het wordt dan ook niet aangeraden om deze buitenunit bij het slaapkamerraam van jou of je buren te plaatsen.

6 Voordelen warmtepomp

Naast de vier nadelen biedt de warmtepomp vooral een hoop voordelen. Zes hiervan hebben we voor je op een rijtje gezet.

Voordeel 1: verwarmen en koelen

Bij het woord ‘warmtepomp’ denk je logischerwijs voornamelijk aan de verwarmende eigenschappen van de pomp. Echter kun je jouw woning ook juist verkoelen met de warmtepomp. Ideaal voor warme zomerdagen!

Voordeel 2: goed voor het milieu

Doordat de warmtepomp werkt met energie die afkomstig is uit lucht of water, komt er geen aardgas aan te pas. Hierdoor verbruik jij thuis niet/nauwelijks aardgas, waarmee je direct bijdraagt aan een beter milieu!

Voordeel 3: lagere energierekening

Niet alleen het milieu gaat er dankzij de warmtepomp op vooruit; de energierekening wordt ook een stuk aantrekkelijker doordat je nauwelijks nog aardgas verbruikt. Uiteraard stijgen de elektriciteitskosten wel. Deze stijging kun je dan weer het beste opvangen met zonnepanelen!

Voordeel 4: lange levensduur

De investering van een warmtepomp is een grote. Gelukkig is het er wel een waar je zeer lang van geniet. Gemiddeld gaat een warmtepomp twintig jaar mee!

Voordeel 5: onderhoudsarm

Tijdens de twintig jaar heb je ook nog eens nauwelijks omkijken naar de pomp. Hij vereist namelijk erg weinig onderhoud. Als je de warmtepomp eens per twee jaar preventief laat controleren, is dat ruim voldoende.

Voordeel 6: subsidies

Energiebesparende maatregelen worden enorm toegejuicht door de overheid. De aanschaf van een warmtepomp wordt dan ook flink gesubsidieerd. Hoe hoog deze subsidie is, hangt af van het type en vermogen van de warmtepomp. Laat je hierover goed inlichten.

Offertes vergelijken voor de warmtepomp

Ben je na het lezen van de voor- en nadelen van een warmtepomp nog steeds enthousiast? Vraag dan hier vrijblijvend offertes aan voor de warmtepomp. Je ontvangt gratis offertes van verschillende bedrijven en ontdek zo eenvoudig de beste deal!