Voor- en nadelen warmtepomp

De warmtepomp is een duurzaam verwarmingssysteem, waarbij warmte uit de lucht of de grond wordt gehaald. Deze warmte wordt geconcentreerd en in een woning gepompt. De warmtepomp wordt wel gezien als de opvolger van de traditionele cv-ketel. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van een warmtepomp? Daarover lees je hier meer.

Voordelen warmtepomp

Hier zijn een aantal voordelen van het gebruik van een warmtepomp:

  • Lagere energierekening
  • Minder CO2-uitstoot
  • Verwarmen en koelen
  • Lange levensduur
  • Onderhoudsarm
  • Subsidie

Lagere energierekening

Het grootste voordeel van de warmtepomp is de lagere energierekening. Omdat je geen gebruik meer maakt van het relatief dure aardgas, ben je voordeliger uit. Je zult met een warmtepomp weliswaar meer stroom verbruiken, maar onder de streep is dat goedkoper dan het gebruik van aardgas. Bovendien kun je met thuisbatterijen en zonnepanelen zelf opgewekte energie voor je warmtepomp gebruiken.

Minder CO2-uitstoot

Minder aardgasverbruik is niet alleen goed voor de portemonnee. Een warmtepomp is dankzij het gebruik van elektriciteit in plaats van gas beter voor het milieu. De CO2-uitstoot wordt hierdoor verlaagd. Als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen wordt de carbon footprint nog verder verminderd.

Verwarmen en koelen

Een warmtepomp is naast verwarmen ook in staat om voor verkoeling te zorgen. Zowel in technisch als in functioneel opzicht lijkt een warmtepomp wel wat op een airco-unit. Zodoende kan een warmtepomp bij warm weer zorgen voor een koelere temperatuur in huis.

Het effect hiervan is niet zo sterk als bij echte airconditioning, aangezien airconditioning specifiek voor deze functie is ontwikkeld. Wel is de warmtepomp in het gebruik goedkoper dan een airco-unit.

Lange levensduur

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Een warmtepomp gaat gemiddeld zo'n 15 tot 20 jaar mee. Met voldoende onderhoud zal de warmtepomp al die tijd goed blijven functioneren. Het zal daarom jaren duren voordat het nodig is om te investeren in een nieuw verwarmingssysteem.

Onderhoudsarm

Een warmtepomp heeft erg weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse preventieve controle is vaak al voldoende. We raden aan om de controle uit te laten voeren door de installateur of ander gespecialiseerd bedrijf.

Subsidies

Je kunt voor de installatie van een warmtepomp subsidie krijgen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) geeft een besparing van minstens € 500. De exacte hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort warmtepomp dat wordt geïnstalleerd.

Je moet hier wel aan een aantal regels voldoen. Zo moet de installatie door een erkend bedrijf worden uitgevoerd. Ook kun je geen aanspraak op de subsidie maken als je een tweedehands warmtepomp wilt installeren.

Nadelen warmtepomp

Dit zijn een aantal nadelen van een warmtepomp:

  • Goede isolatie nodig
  • Hoge investeringskosten
  • Extra ruimte nodig
  • Geluidsoverlast

Goede isolatie nodig

Een warmtepomp verwarmt op een lagere temperatuur en met minder vermogen dan een cv-ketel. Om toch het huis voldoende te kunnen verwarmen moet het huis goed zijn geïsoleerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Met een goede isolatie is er nauwelijks warmteverlies en heeft de warmtepomp het beste rendement. Bij een slecht geïsoleerd huis wordt de aanschaf van een warmtepomp afgeraden.

Niet elk huis kan goed worden geïsoleerd. Hoewel de isolatie bij nieuwbouwwoningen over het algemeen goed genoeg zal zijn, ligt dit bij oudere gebouwen zoals monumenten wat lastiger.

Hoge investeringskosten

Een nieuwe warmtepomp is duur. De kosten van een warmtepomp  liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 15.000, afhankelijk van het type en het bedrijf dat de warmtepomp installeert. De hoge investering zal veel mensen ervan weerhouden om een waterpomp aan te schaffen, ook al is er subsidie.

Extra ruimte nodig

Vergeleken met de standaard cv-ketel neemt de warmtepomp meer ruimte in beslag. In het geval van een buitenluchtwarmtepomp is er bovendien een buitenunit nodig.

Naast dat je hiervoor praktisch gezien genoeg plek moet hebben, kun je ook te maken krijgen met gemeentelijke regelgeving. Bij een monument mag bijvoorbeeld niet zomaar een buitenunit op de voorgevel worden geplaatst. Daarom is er soms voor een buitenunit een vergunning nodig.

Geluidsoverlast

Het buitendeel van een warmtepomp maakt geluid. Het is geen hard lawaai, maar kan wel als storend worden ervaren. Het wordt dan ook niet aangeraden om deze buitenunit bij het slaapkamerraam van jou of je buren te plaatsen.

Veelgestelde vragen

Wordt de warmtepomp in 2026 verplicht?

Er was lange tijd sprake van een overheidsplan om warmtepompen verplicht te stellen. Per 2026 zou dan bij vervanging van een traditionele cv-ketel gekozen moeten worden voor een warmtepomp. Uit het regeerakkoord van het nieuwe kabinet dat in mei 2024 bekend is gemaakt blijkt echter dat dit plan mogelijk wordt afgeblazen.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Een warmtepomp heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar. Als je de warmtepomp goed onderhoudt, kan deze mogelijk tot wel 30 jaar mee.

Hoe weet ik zeker of mijn huis geschikt is voor een warmtepomp?

Je kunt zelf een test uitvoeren om te zien of een warmtepomp voor jouw woning een goed idee is. Op de site van het Regionaal Energieloket kun je lezen hoe deze test werkt.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om over te stappen naar een warmtepomp? Door offertes van verschillende installatiebedrijven met elkaar te vergelijken kun je de goedkoopste keuze maken. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd. Zo kun je altijd de slimste keuze voor jouw warmtepomp maken.

Geef mij gratis offertes