Kosten warmtepomp

De populariteit van de warmtepomp stijgt met de dag. Steeds meer huishoudens kijken daarom naar de mogelijkheden van een warmtepomp thuis. Voor veel particulieren is een belangrijke vraag hoeveel een warmtepomp kost en hoe deze kosten kunnen worden gefinancierd.

Om je een idee te geven van de totale kosten, hebben we hieronder de gemiddelde kosten per type warmtepomp voor je op een rijtje gezet.

 

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 15.000. In dit overzicht vind je de gemiddelde kosten van de drie populairste soorten warmtepompen. Deze kosten zijn inclusief btw en installatiekosten.

Type warmtepomp Gemiddelde kosten
Lucht/lucht warmtepomp €4000 - €8000
Lucht/water warmtepomp €9000 - €11.000
Hybride warmtepomp €5000 - €7250

Installatiekosten

 warmtepomp kostenWat kost een warmtepomp inclusief installatie? Dit is voor een deel afhankelijk van de installateur. Het loont daarom om offertes van verschillende bedrijven naast elkaar te leggen. Zo kun je een keuze maken op basis van de kosten voor installatie van een warmtepomp. Globaal moet je rekening houden met installatiekosten van tussen de € 2.000 en € 3.000.

Verhoog je rendement

Of de warmtepomp de kosten waard is, is uiteindelijk afhankelijk van het rendement van de warmtepomp. Hoe beter een hybride warmtepomp werkt, des te minder zul je gebruik hoeven te maken van je CV-ketel. En door minder gas te verbruiken bespaar je geld. 

Goede woningisolatie

Een goed rendement is afhankelijk van goede woningisolatie. Een warmtepomp werkt pas optimaal wanneer jouw woning voldoende is geïsoleerd. Met name bij woningen van voor 1977 ontbreekt goede vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Wij raden daarom aan om isolatie aan te brengen, als dit nog niet voldoende aanwezig is.

Subsidies voor warmtepompen

Energiebesparende maatregelen zoals isolatie en het gebruik van een warmtepomp worden aangemoedigd vanuit de Nederlandse overheid. Er zijn dan ook vaak subsidies waar jij recht op hebt als je deze producten aanschaft. Er kan via de rijksoverheid ISDE subsidie worden aangevraagd. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp. De subsidies lopen daarom uiteen van € 2.850 tot € 12.250.

Bovendien wordt er extra subsidie verstrekt als meerdere duurzaamheidsmaatregelen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Dit komt uitstekend van pas als je het rendement van je warmtepomp wilt verbeteren door middel van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Een nadeel is dat de subsidie pas wordt vrijgegeven als de warmtepomp eenmaal is geïnstalleerd. Je zult dus eerst een groot bedrag nodig hebben waarmee de installatie wordt bekostigd.

Voorwaarden voor subsidie

Er wordt een aantal voorwaarden gesteld aan de subsidie. Deze zijn in het kort als volgt:

  • De warmtepomp moet een A++ energielabel hebben.
  • De warmtepomp moet nieuw zijn. Tweedehands mag niet.
  • De warmtepomp moet worden geïnstalleerd door een erkend bedrijf
  • De woning van de nieuwe warmtepomp heeft een bouwjaar van eerder dan januari 2019.

Leningen voor duurzaamheid

Zeker als je de aanschaf en installatie van een warmtepomp combineert met overige maatregelen voor meer duurzaamheid ga je veel geld kwijt zijn. De subsidie is handig, maar zal niet direct worden overhandigd. Voor veel huishoudens is er daarom een financiële hindernis. Om de waterpomp aan te schaffen is er geld nodig. Voor de extra isolerende maatregelen ook.

Het is daarom mogelijk om speciaal voor duurzaamheidsmaatregelen leningen af te sluiten. Er zijn 24 verschillende maatregelen waarvoor financiering kan worden aangevraagd. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en de warmtepomp zijn hier enkele voorbeelden van.

De leningen worden beschikbaar gesteld door het Nationaal Energiebesparingsfonds en hebben een omvang van tussen de € 2.500 tot € 25.000. De terugbetaaltijd is 7, 10 of 15 jaar en is afhankelijk van de hoogte van de lening.

Veelgestelde vragen

Waarom krijg ik geen subsidie als ik zelf mijn warmtepomp installeer?

De installatie van een warmtepomp luistert erg nauw. Als hierbij fouten worden gemaakt, heeft dit negatieve gevolgen voor het rendement van de warmtepomp. Hoewel de warmtepomp een energiebesparende maatregel zou moeten zijn, leidt een foute installatie er mogelijk juist toe dat je veel energie moet verbruiken om het huis warm te houden.

Wat zijn mogelijke verborgen kosten bij een nieuwe warmtepomp?

Je maakt bij de installatie van een nieuwe warmtepomp mogelijk extra kosten in verband met de aanpassingen die in huis nodig zijn. De warmtepomp moet passen op de elektrische infrastructuur die nu al in je woning aanwezig is. Laat vooral de installateur van te voren je huis inspecteren, om zo niet voor nare verrassingen te komen te staan.

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Dit is afhankelijk van het type warmtepomp en hoe goed je voor de warmtepomp zorgt. Gemiddeld genomen moet je uitgaan van een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Wat zijn de onderhoudskosten van een warmtepomp?

Veel installateurs bieden een onderhoudscontract aan van ongeveer € 15 per jaar. Een warmtepomp heeft vrij weinig onderhoud nodig. Een onderhoudscontract houdt in dat de installateur jaarlijks de warmtepomp kort controleert. In principe zou je dit ook zelf kunnen doen, hoewel in sommige gevallen de garantie vervalt als er geen onderhoudscontract wordt afgesloten.

Wat heeft een warmtepomp voor kosten per maand?

De lopende kosten van een geïnstalleerde warmtepomp hebben te maken met stroomverbruik. Een warmtepomp gebruikt jaarlijks ongeveer 2.450 kWh. Bij een prijs per kWh per jaar van € 0,40 komt de jaarlijkse prijs neer op € 980. Per maand is dit ongeveer € 82.

Vergelijk kosten warmtepomp

Via Offertevergelijker vraag je in één keer tot vier offertes aan van warmtepompspecialisten uit de regio. Deze service is gratis en verplicht je tot niets. Een aanvraag duurt ongeveer een minuut en bespaart je al snel honderden euro’s!

Geef mij gratis offertes

Meer informatie over warmtepomp