Voordelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp, soms ook wel hybride cv-ketel genoemd, combineert een elektrische warmtepomp met een op gas lopende CV-ketel. Hoe werkt een hybride ketel precies? Wat kost een hybride warmtepomp? En wat zijn de voordelen? Daarover lees je meer op deze informatiepagina.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Voordelen van hybride warmtepomp | Offertevergelijker

Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem, dat het gebruik van stroom combineert met gasverbruik. De warmtepomp is in staat om met een buitenunit warmte uit de buitenlucht of het grondwater te halen. Tegelijkertijd is op de warmtepomp een gasketel aangesloten, zodat ook met behulp van aardgas warmte kan worden gecreëerd.

Voor zover mogelijk wordt de buitenunit van de warmtepomp gebruikt om het huis op temperatuur te houden. De stroom die hiervoor wordt verbruikt is duurzamer dan gas, zeker als de warmtepomp met zonnepanelen wordt gecombineerd. In gevallen dat de buitentemperatuur te laag is of als er sprake is van veel stroomverbruik tijdens piekuren, kan de warmtepomp overschakelen op de gasketel. Dankzij slimme technologie kan de hybride warmtepomp bepalen welke energiebron op een bepaald moment het meest efficiënt is.

De voordelen van een hybride warmtepomp

Een cv ketel met warmtepomp heeft een groot aantal voordelen:

  • Efficiënt energieverbruik
  • Minder CO2-uitstoot
  • Flexibel en betrouwbaar
  • Vaak geschikt voor bestaande woningen


Efficiënt energieverbruik

Doordat de hybride cv-ketel altijd het soort energie kiest dat op dat moment het meest efficiënt is, bespaar je op kosten. Zeker als je ook zonnepanelen hebt geïnstalleerd, wordt het verbruik van gas zo veel mogelijk geminimaliseerd. Dit ga je terugzien in een lagere energierekening.

Minder CO2-uitstoot

Een bijkomend voordeel van minder gasverbruik is minder CO2-uitstoot. Een hybride warmtepomp kan gebruik maken van groene stroom. Een hybride CV-ketel is zodoende een uitstekende manier om duurzamer met energie om te gaan. Het is niet voor niets dat de hybride warmtepomp vanuit de overheid een speerpunt vormt om meer duurzaam energieverbruik door particulieren te verwezenlijken.

Flexibel en betrouwbaar

Een hybride warmtepomp is flexibel in gebruik. De warmtepomp kan namelijk automatisch schakelen tussen groene energie en gas. Als het buiten te koud is om gebruik te maken van de warmtepomp, wordt de CV-ketel ingezet. Is gasverbruik onnodig duur wegens voldoende groene stroom? Dan wordt stroom gebruikt. Er is dus gegarandeerd genoeg warmte in huis.

Vaak geschikt voor bestaande woningen

Een hybride warmtepomp is vaak goed te combineren met verwarmingssystemen van oudere woningen. Daarom is dit een goede eerste stap om een bestaande woning te verduurzamen. De warmtepomp kan vaak worden aangesloten op de CV-ketel en het bijhorende buizenstelsel van de woning, die al in de woning aanwezig zijn.

Voordelen hybride cv-ketel | Offertevergelijker

Wat kost een hybride cv-ketel?

De prijs van een hybride warmtepomp zit zo rond de € 4.000 tot € 6.000. Als je ook een nieuwe CV-ketel hierbij nodig hebt, komt hier een bedrag van ongeveer € 2.000 bij. De installatiekosten bedragen rond de € 1.500 tot € 3.000, afhankelijk van hoeveel werk er moet worden verricht.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is afhankelijk van hoeveel het gasverbruik wordt verminderd. Met een goed geïsoleerd huis en verantwoord gebruik van de verwarming kan gasverbruik fors worden beperkt. Als je bijvoorbeeld jaarlijks voor ongeveer € 550 aan gasverbruik bespaart, is de terugverdientijd van een warmtepomp van € 6.000 ongeveer 11 jaar.

Subsidie

Als je aanspraak kunt maken op subsidie wordt de terugverdientijd een stuk korter. Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kun je voor ongeveer 30% van de aanschafprijs laten vergoeden. Het precieze bedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. Bij de eerder genoemde warmtepomp van € 6.000 kan sprake zijn van € 2.000 aan subsidie. De terugverdientijd wordt in dat geval verkort naar iets meer dan 7 jaar.

Voordelen van hybride ketel

Veelgestelde vragen

Wordt de hybride warmtepomp in 2026 verplicht?

Op dit moment (8 juli 2024) heeft de Nederlandse overheid officieel nog als doel gesteld dat per 2026 een cv met warmtepomp de norm wordt. Als een traditionele cv-ketel na 2026 aan vervanging toe is, moet de nieuwe ketel dus verplicht een hybride ketel zijn.

Het is echter nog maar de vraag of deze richtlijn ook door het nieuwe kabinet wordt aangehouden. Ook als de verplichting wordt uitgesteld of misschien zelfs geheel wordt geannuleerd, zijn hybride warmtepompen nog steeds een goed idee. Er kan immers fors worden bespaard met hybride ketels.

Wat voor onderhoud heeft een hybride warmtepomp nodig?

Qua onderhoud is het slim om ongeveer één keer per jaar de installateur een controle uit te laten voeren. Er wordt dan gekeken naar onder andere de waterdruk, filters, elektrische componenten en andere onderdelen van de ketel en de binnen- en buitenunit.

Wat is de levensduur van een hybride warmtepomp?

De levensduur van een hybride warmtepomp is ongeveer 15 jaar. Dit komt min of meer overeen met de levensduur van een traditionele cv-ketel. Bij verantwoord gebruik en goed onderhoud kun je vaak nog wat langer met een warmtepomp doen.

Hoe lang duurt de installatie van een warmtepomp?

De installatie van een warmtepomp duurt 1 tot 3 dagen. Hoe lang dit duurt hangt voor een deel af van het type warmtepomp. Voor een elektrische warmtepomp heeft een installatiebedrijf tot ongeveer 3 dagen nodig. Een hybride warmtepomp is vrij snel geplaatst. Dit duurt niet langer dan een dag.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om een hybride warmtepomp aan te schaffen? Door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken kun je de slimste en meest voordelige keuze maken. Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten gratis en vrijblijvend tot vier offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Zo maak je altijd de beste keuze.

Stuur mij gratis offertes