Warmtepomp voor vloerverwarming

Een warmtepomp aansluiten op vloerverwarming is een voordelige en duurzame manier om je huis te verwarmen. Maar hoe werkt vloerverwarming met een warmtepomp? Wat maakt deze combinatie zo voordelig? Op deze informatiepagina vertellen we je daar meer over.

Wat is de beste warmtepomp voor vloerverwarming?

Warmtepomp aansluiten op vloerverwarming offerte vergelijken

De beste warmtepomp voor vloerverwarming is een hybride warmtepomp. Dit type warmtepomp wordt ook wel een lucht-water warmtepomp genoemd. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om water te verwarmen, dat door het huis wordt gepompt. Vloerverwarming werkt op basis van warm water dat door leidingen in de vloer loopt. Een bestaande vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp is daarom vaak een relatief makkelijke klus.

Hoe werkt een warmtepomp met vloerverwarming?

Een hybride warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht om water in een leidingstelsel te verwarmen. Bij vloerverwarming loopt dit leidingstelsel door de vloer.

Dit systeem werkt met name goed als de weersomstandigheden mild zijn. Bij te koude buitentemperaturen is het soms niet mogelijk om op een rendabele manier warmte uit de buitenlucht te halen. In dat geval schakelt de hybride warmtepomp over op de gasketel. Het systeem achter de warmtepomp kiest automatisch de meest geschikte energiebron.

De voordelen van een warmtepomp en vloerverwarming.

Er zijn een aantal grote voordelen van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

  • Besparing op je energierekening
  • Minder CO2-uitstoot
  • Verbetering van wooncomfort

Besparing op je energierekening

Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is een efficiënte manier om je huis te verwarmen. Een groot voordeel is dat warmtepompen beter werken bij lagere temperaturen, terwijl vloerverwarming geen hogere temperaturen nodig heeft. Een aanvoertemperatuur van rond de 35°C is voldoende. Daardoor hoeft er minder energie te worden verbruikt om voldoende warmte te creëren. Dit verminderde energieverbruik zie je terug in een lagere energierekening.

Minder CO2-uitstoot

Een ander voordeel van minder energieverbruik is dat hierdoor de CO2-uitstoot wordt verlaagd. Er wordt door een hybride warmtepomp minder gas verbruikt. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verminderd met ongeveer 25%. Bovendien kan de warmtepomp gebruikmaken van groene stroom.

Verbetering van wooncomfort

Wat vloerverwarming zo aangenaam maakt, is dat de warmte gelijkmatig via de gehele vloer wordt verspreid. Er zijn geen koude plekken in de vloer. Dit zorgt voor een verbetering van het wooncomfort. Daar komt bij dat er met vloerverwarming geen traditionele radiatoren in huis nodig zijn. Er wordt hierdoor meer ruimte in huis gecreëerd. Je hoeft met de inrichting van je woning geen rekening meer te houden met onhandige verwarmingsunits.

De kosten van een warmtepomp met vloerverwarming

De kosten voor een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren. De omvang van de woning, het soort warmtepomp en hoeveel werk nodig is om het systeem te installeren zijn allemaal van invloed op de uiteindelijke prijs. Het loont hierbij om je situatie voor te leggen aan verschillende bedrijven. Door offertes te vergelijken kun je zo ontdekken waar je het goedkoopst uit bent.

Hieronder vind je een voorbeeld van een kostenplaatje voor vloerverwarming door middel van hybride warmtepomp:

Aanschaf van hybride warmtepomp    € 6.000
Installatiekosten        € 3.000
Vloerverwarming voor 75 m2, inclusief installatie € 3.000
Totaal     € 12.000

 

Subsidie voor warmtepompen

Het is mogelijk om voor een nieuwe warmtepomp subsidie te krijgen. De overheid verstrekt door middel van de zogeheten ISDE-regeling (Investerings Subsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) subsidies voor duurzame maatregelen in huis. Hier vallen ook warmtepompen onder. Voor vloerverwarming zijn helaas geen subsidies beschikbaar.

Vloerverwarming met andere warmtepomptypes

Een hybride warmtepomp of lucht-water warmtepomp is voor vloerverwarming de meest geschikte warmtepomp. Er zijn echter ook andere types die hiervoor kunnen worden gebruikt.

Water-water warmtepompen halen warmte uit grond- en oppervlaktewater. Geothermische warmtepompen halen hun warmte uit de grond. Beide systemen geven warmte door aan water in leidingbuizen. In dit opzicht werken deze warmtepomptypes dus op dezelfde manier als een lucht-water warmtepomp of hybride warmtepomp. En net zo goed kunnen deze systemen op vloerverwarming worden aangesloten.

Een lucht-lucht-warmtepomp is niet geschikt voor vloerverwarming. Dit systeem geeft warmte door via ventilatoren. Omdat dit systeem niet kan worden aangesloten op een buizenstelsel, kan de warmte ook niet aan water worden doorgegeven.

Warmtepompen en vloerverwarming offerte vergelijken

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Een hybride warmtepomp gaat gemiddeld ongeveer 15 jaar mee. Bij regelmatig onderhoud is het echter goed mogelijk dat je pas na 20 jaar de warmtepomp moet vervangen.

Hoe lang gaat vloerverwarming mee?

Vloerverwarming heeft een levensduur van ongeveer 30 tot 45 jaar. Traditionele radiatoren gaan gemiddeld zo'n 25 tot 30 jaar mee. Je kunt dus langer gebruikmaken van vloerverwarming dan van radiatoren.

Is vloerverwarming geschikt voor elk type woning?

Nee, niet elke woning is geschikt voor vloerverwarming. Vloerverwarming heeft alleen genoeg rendement als de woning voldoende is geïsoleerd. Bij nieuwbouw is dit geen probleem. Bij oudere gebouwen kan er wel sprake zijn van te weinig isolatie. In die gevallen is vloerverwarming alleen geschikt als bijverwarming. Het rendement is dan te laag om alleen met vloerverwarming het gehele huis op temperatuur te houden.

Hoe zit het met de geluidsproductie van de warmtepomp?

Een hybride warmtepomp maakt op vol vermogen voor rond de 60 decibel aan geluid. Dit is te vergelijken met een vaatwasser. Dit geluid komt voornamelijk van de buitenunit van de warmtepomp. Binnenshuis heb je hier dus weinig last van. Omdat een warmtepomp alleen aan de hand van gemeentelijke regelgeving mag worden geplaatst, is er bij een correcte installatie doorgaans ook geen sprake van overlast voor de buren.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

Enkele nadelen zijn dat niet elk huis voor vloerverwarming geschikt is en dat vloerverwarming vrij duur is. Een ander nadeel is dat de installatie van vloerverwarming nogal ingrijpend is. Terwijl het plaatsen van radiatoren niet zo'n grote klus is, moet bij vloerverwarming de vloer grondig worden verbouwd om de verwarming te installeren.

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om te investeren in een warmtepomp voor vloerverwarming? Je bent goedkoper uit als je offertes van verschillende bedrijven met elkaar vergelijkt. Zo vind je soms tot wel 30% voordeel. Via Offertevergelijker krijg je gratis en vrijblijvend binnen enkele minuten tot vier offertes van lokale bedrijven toegestuurd.

Stuur mij gratis offertes