Soorten beveiligingscamera's

Bij het oriënteren naar camerabeveiliging zul je al snel merken dat er veel keuzemogelijkheden zijn. Met name in het begin kan dit zorgen voor verwarring. Om wat duidelijkheid in deze chaos te scheppen, hebben we de verschillende soorten beveiligingscamera's achter elkaar gezet.

Analoog en digitaal

De eerste splitsing die we maken in de soorten beveiligingscamera's is die tussen analoog en digitaal. De analoge camera’s zijn de oudere modellen die nog worden aangesloten op een recorder. Het nadeel van analoog is dat de beeldkwaliteit niet optimaal is. Het voordeel is dat ze goedkoper zijn in aanschaf. Desondanks worden analoge camera’s steeds minder verkocht.

Digitale camera’s zijn al een tijdje in opmars en zullen over een aantal jaar waarschijnlijk nog de enige keuze zijn. Digitale camera’s bieden namelijk grote voordelen ten opzichte van de analoge modellen. Niet alleen is het beeldkwaliteit vele malen scherpen; de beelden kunnen ook rechtstreeks (en achteraf) online worden teruggekeken. Qua aanschaf liggen de prijzen iets hoger, maar voor veel mensen is dit het meer dan waard.

Draadloos en bedraad

De draadloze camera’s worden steeds populairder rondom de Nederlandse woning. De redenen hiervoor zijn: de goedkopere installatiekosten en de mogelijkheid om eenvoudig uit te breiden. Als er eenmaal een beveiligingsset is geïnstalleerd is het een fluitje van een cent om deze aan te vullen met bijvoorbeeld extra camera’s of bewegingssensoren.

De nachtzichtcamera

Deze camera’s beschikken over een infraroodfilter, waardoor hij ook ‘s nachts kan filmen. Hierdoor hebben de camera’s ‘s nachts niet alleen een afschrikfunctie, maar blijven ze ook dienen als daadwerkelijke opname apparatuur. Let op: de meeste inbraken gebeuren tussen 01.00 en 04.00. Wij raden dan ook sterk aan om te gaan voor nachtzichtcamera’s.

De beweegbare camera

De meeste soorten beveiligingscamera’s zijn ontworpen om één plek te beveiligingen. Bijvoorbeeld een deur, raam of garage. Met een beweegbare camera is het mogelijk om de beveiligingscamera op afstand 360 graden te draaien. Daarnaast hebben deze camera’s een uitgebreide zoomfunctie. Zo kun je ongewilde gasten nog beter op beeld krijgen en wordt het beeldmateriaal aanzienlijk waardevoller voor de politie.

Het bullet model

Denk je aan een beveiligingscamera, dan denk je aan een bullet camera. Deze langwerpige modellen laten duidelijk zien dat er bewaking aanwezig is. De één vindt dit juist prettig, terwijl de ander er niet aan moet denken om bullet camera’s om het huis te hebben staan.

Het dome model

Dit model heb je ongetwijfeld ook al eens gezien. De dome camera’s zijn met hun ronde bolvorm een stuk aantrekkelijker voor het oog en vallen niet direct op. Tenminste, niet voor voorbijgangers die er niet op letten. Potentiële inbrekers zien ze gegarandeerd niet over het hoofd. Bijkomend voordeel is dat inbrekers bij dit model niet zien waar de camera op staat gericht. Deze onzekerheid geeft dit model een nóg betere preventieve werking.

De dummy

Wil je je graag wat veiliger voelen in huis, maar heb je hier helaas geen budget voor? Bekijk dan eens de opties voor een dummy camera. Deze nepcamera’s zijn qua uiterlijk hetzelfde als alle andere soorten beveiligingscamera's. Hierdoor heeft het dezelfde preventieve werking als een een echte camera, alleen ontbreekt uiteraard de opnamefunctie.

Wat kosten deze camera’s?

De minimale en maximale prijzen voor bovengenoemde beveiligingscamera’s lopen erg uiteen. Dit verschilt per merk, het aantal camera’s en de beveiligingsspecialist die de camera’s komt installeren. Om je toch een idee te geven van de kosten, hebben we de gemiddelde kosten van één beveiligingscamera voor je in een handig overzicht geplaatst:

  • Analoog: €200 - €445
  • Digitaal (IP): €350 - €500
  • Draadloos: €150 - €350
  • Bedraad: €130 - €300
  • Beweegbare camera: €150 - €550
  • Bullet camera: €110 - €300
  • Dome camera: €150 - €350
  • Dummy: €15 - €50

Kosten op maat

Wil je graag meer informatie over de soorten camerabeveiliging en bijbehorende kosten? Vraag dan vrijblijvend drie offertes aan van beveiligingsexpert bij jou uit de regio. Door offertes te vergelijken, ontdek je eenvoudig wat camerabeveiliging kost in jouw situatie en bij welke cameraspecialist je de beste deal krijgt.