Hoe ontstaat schimmel?

Of de schimmel nou aanwezig is in de kelder, kruipruimte of op zolder; vervelend is het altijd. Niet alleen de muffe geur is nadrukkelijk aanwezig; het idee van de schimmel is misschien nog wel erger. Levende ongewenste organismen die zich in jouw huis hebben genesteld en zich daar heerlijk uitbreiden is simpelweg vies te noemen. Maar hoe ontstaat schimmel in huis eigenlijk?

Hoe ontstaat schimmel?

Jouw schimmelprobleem in huis start met een schimmelspoor, deze is niet te zien met het blote oog en dringt het huis binnen via open ramen en deuren. Dit gebeurt continu, maar zorgt gelukkig niet even vaak voor schimmelproblemen. Om zich te ontwikkelen tot een schimmel, zijn er drie factoren van belang:

  • De temperatuur
  • Een goede voedingsbodem
  • Een hoge luchtvochtigheid

Grootste oorzaak schimmelprobleem

Op de eerste twee factoren heb je weinig invloed. Een schimmel zal in vrijwel alle huizen wel een plekje kunnen vinden wat betreft temperatuur en voedingsbodem. De grootste oorzaak van de meeste schimmelproblemen in huis is een te hoge luchtvochtigheid. Met name de kelder en kruipruimte hebben hierdoor vaak last van schimmelplekken. Doordat deze ruimtes relatief slecht zijn geventileerd en het vochtgehalte er hoog is (door bijvoorbeeld optrekkend vocht vanuit de grond of doorslaand vocht uit de muren), zijn dit toplocaties voor schimmels.

Hoe los ik mijn schimmelprobleem in huis op?

Als je wil weten hoe je van de schimmel afkomt, moet je weten wat de oorzaak is van de te hoge luchtvochtigheid. Als de schimmel wordt veroorzaakt doordat een ruimte niet goed kan ventileren, en vocht hierdoor blijft hangen, is het simpel: zorg dat je deze ruimte beter ventileert zodat vocht de kans krijgt om de ruimte te verlaten. Zet daarnaast wat vochtvreters neer (bijvoorbeeld van het merk Bison) en je bent snel van de schimmel af.

Schimmelprobleem oplossen in de kelder

Heb je een schimmelprobleem in de kelder dan ligt dit oorzaak van de te hoge luchtvochtigheid vaak in: doorslaand vocht (regenwater dat door de keldermuur heen trekt) en optrekkend vocht (grondwater dat de keldermuren in trekt). Als je hier last van hebt, zijn vochtvreters helaas niet voldoende. Op het probleem op te lossen, kun je het beste de muren laten behandelen door een expert. Na de vochtbestijding zijn de muren waterdicht en zal jouw schimmelprobleem ook verdwijnen.

Vergelijk vochtbestrijders en bespaar

Het vochtwerend maken van jouw muren is niet goedkoop, maar moet in sommige gevallen wel gebeuren. Prijzen variëren van €75,- tot €140,- per strekkende meter. Zoals je ziet, lopen de tarieven nogal uiteen. Ga daarom nooit met de eerste de beste vakman in zee, maar bekijk altijd meerdere opties. Dit bespaart je tot wel 40% op de kosten. Via Offertevergelijker kom je eenvoudig in contact met drie bedrijven. Partijen waarvan wij denken dat ze jouw klus perfect uitvoeren. Vergelijken is helemaal gratis en je zit nergens aan vast.

Schimmelprobleem oplossen in de kruipruimte

Heb je last van te veel vocht in de kruipruimte, dan is bodemisolatie vaak een goede oplossing. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte, kan grondwater niet meer omhoogtrekken. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid weer normaal en zal schimmel verdwijnen. Daarnaast zorgt bodemisolatie ook nog eens voor een besparing van soms wel €190,- per jaar op de energierekening. Dit komt doordat het hele huis droger wordt, waardoor er minder hoeft te worden gestookt. Dubbele winst dus.