Optrekkend vocht binnenmuur

Met name veel oudere woningen in Nederland hebben last van vochtproblemen. Eén van de meest voorkomende vochtproblemen is optrekkend vocht. Hier lees je hoe optrekkend vocht ontstaat, hoe je het herkent en wat het vooral ook niet is.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Jouw woning staat continu in contact met de grond. Hierdoor worden de muren veel blootgesteld aan vocht en kunnen ze uiteindelijk poreus worden. Als dit gebeurt ontstaat er een zuigende werking in de bakstenen, waardoor grondwater via de muur omhoog wordt gezogen. Dit wordt optrekkend vocht genoemd.

Hoe herken ik optrekkend vocht?

De algemene symptomen van vochtproblemen zijn onder andere een muffe lucht, loslatende plinten en behang/stucwerk dat loskomt van de muur. Een typisch kenmerk van optrekkend vocht is dat de vochtplekken op de muur slechts tot een hoogte van maximaal 120 centimeter komen. In tegenstelling tot doorslaand vocht, waarbij er vochtplekken over de gehele muur ontstaan.

Wat is vooral geen optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is niet altijd de oorzaak van vochtschade in de binnenmuren. Onderstaande situaties zijn dan ook niet op te lossen met behulp van vochtbestrijding:

  • Overmatige condensatie door onvoldoende ventilatie
  • Een lekke leiding
  • Een kapot dak

Hoe kom je van optrekkend vocht af?

Heb je thuis last van optrekkend vocht? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk op te lossen. Optrekkend vocht zorgt namelijk niet alleen voor minder wooncomfort; het is ook nog eens slecht voor de gezondheid. Voor gratis advies en kosten op maat van vochtbestrijders uit de regio, vraag je heel eenvoudig offertes aan via Offertevergelijker. Deze offertes zijn volledig vrijblijvend, gratis en binnen 2 minuten aangevraagd.