Optrekkend vocht binnenmuur

Eén van de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen is optrekkend vocht. Op deze pagina lees je hoe optrekkend vocht in de binnenmuur ontstaat, hoe je het herkent en wat het vooral ook niet is.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Onze woningen staan continu in contact met de grond. Door de zuigende werking van de bakstenen, wordt grondwater de muur ingezogen. Dit gebeurt met name bij oudere woningen die door de jaren heen veel zijn blootgesteld aan vocht. Hierdoor zijn ze uiteindelijk poreus geworden en niet meer bestand tegen overmatige vochtigheid.

Hoe herken ik optrekkend vocht?

De algemene symptomen van vochtproblemen zijn onder andere een muffe lucht, loslatende plinten en behang/stucwerk dat loskomt van de muur. Een typisch kenmerk van optrekkend vocht is dat de vochtplekken slechts tot een hoogte van maximaal 120 centimeter komen. In tegenstelling tot doorslaand vocht, waarbij er vochtplekken over de gehele muur ontstaan.

Wat is vooral geen optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is niet altijd de oorzaak van vochtschade in de binnenmuren. Onderstaande situaties zijn dan ook niet op te lossen met behulp van vochtbestrijding:

  • Overmatige condensatie door onvoldoende ventilatie
  • Een lekke leiding
  • Een kapot dak

Hoe kom je van optrekkend vocht af?

Optrekkend vocht is een hardnekkig probleem dat niet je eenvoudig zelf oplost. De technieken die hiervoor worden gebruikt zijn het impregneren, injecteren en natuurlijk ventileren van de muren. Ben je benieuwd naar de kosten van deze methodes? Kijk dan even op de pagina Kosten vochtbestrijding van muren en ontdek naast de prijzen ook wat het precies inhoudt.

Twijfel je nog over de oorsprong van het probleem? Laat je vrijblijvend inlichten door onze vochtbestrijdingsexperts. Zij kunnen je ook direct vertellen wat het kost om de muren weer droog te maken.