Hoe herken je vocht in huis?

Vocht in huis is vrij vervelend en kan hoog in de kosten gaan oplopen als je dit wilt oplossen. Wanneer je vocht snel herkent zijn de gevolgen hiervan beperkt. De grote vraag is dan: hoe herken je een te hoge luchtvochtigheid? Hieronder volgen een aantal kenmerken zodat je erachter kan komen of je last hebt van vochtproblemen in huis.

Muffe geur
Allereerst kan er een muffe geur in huis rondhangen. De muren zijn vochtig waardoor er een bepaalde geur vrij komt die als zeer onprettig wordt ervaren door de meeste mensen.

Vocht- en schimmelplekken
Naast een muffe geur kunnen er vocht- en schimmelplekken ontstaan. Deze plekken zijn vrij duidelijk te zien op de muren. Er ontstaan namelijk een soort van donkere vlekken. Wanneer deze vlekken er voor een langere tijd zitten kan er zelfs schimmel gaan ontstaan.

Algen
Ook kunnen er algen op de muur ontstaan doordat het vochtig is in huis. Algen leven namelijk graag in een vochtige omgeving. 

Behang
Bij vocht in huis kan het behang of stucwerk ook gaan loslaten. Doordat het vochtig is heeft het behang en/of stucwerk minder houvast en kan dan gaan loslaten.

Zilvervisjes
Wanneer je veel zilvervisjes en/of pissebedden tegenkomt in huis, betekent dit ook dat je huis (of een deel daarvan) vochtig is.

Energieverbruik
Vocht in huis kan je ook merken aan je energieverbruik. Door het vocht is het namelijk een stuk kouder in huis. De verwarming wordt dan hoger gezet en de kosten van de energierekening nemen daardoor toe. Zie je dus een verhoging in je energieverbruik dan kan het zomaar zijn dat het vochtig is in jouw huis.

Condens
Wanneer er condens op de ramen of andere koele oppervlakken ontstaan, kan dat ook een gevolg zijn van een vochtig huis.

Natte was
Tot slot weet je of je huis vochtig is wanneer je de was wilt laten drogen en het duurt vrij lang voordat de was droog is of de was wordt zelfs helemaal niet droog.

Herken jij één of meerdere van bovenstaande kenmerken en wil je daar wat tegen doen?
Vraag dan hier gratis offertes aan en bekijk de mogelijkheden voor bij jou in de buurt.